Parlagfű-botrány: Fazekasék sajnálják

MTI
A civil szervezetek által vitatott összegek felhasználásával kapcsolatban Fazekas Sándor miniszter haladéktalanul vizsgálatot rendelt el, s - az ígéretek szerint - annak lezárultával a felelősségrevonás sem maradhat el. A tárca sajnálja a történteket és köszöni, hogy a civil szervezetek az esetleges visszaélésekre felhívták a figyelmet.

Az Földművelésügyi Minisztérium (FM) Sajtóirodájának közleménye szerint Parlagfű-mentesítésre a Kormány 2010-2014 között közvetlen és közvetett módon 52 milliárd forintot fordított, amely lényegesen meghaladja az állampolgári személyi jövedelemadó (szja) felajánlások összegét. A korábban zárolt, majd átcsoportosított összeg (642 millió forint) újra az FM rendelkezésére áll, amelyre a tárca pályázatot ír ki.


MTI Fotó: Krizsán Csaba

A hvg.hu egy korábban megjelent cikke alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium a 2009-ben a kiemelt előirányzati célként a parlagfű elleni harcra felajánlott szja 1 százalékából összegyűlt 1,1 milliárd forintot nem a célnak megfelelően használta fel. A Parlagfűpollen No Társaság 2013-ban közérdekű adat kiadása iránt pert indított a minisztérium ellen, a tárca kiadott adatai szerint az 1,1 milliárd forintból a tárca 642 millió forintot átcsoportosított, és főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre, emellett tanyafejlesztési programra és más előirányzatra, illetve intézményi célokra fordította.

A minisztérium által a parlagfű elleni védekezés szakmai feladataira fordított összegként feltüntetett további 463 millió forint jelentős részét a minisztériumhoz tartozó hivatalok, szervezetek közüzemi számláira költötték, valamint informatikai, irodai és mobilkommunikációs eszközöket vásároltak belőle.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormány november végén a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 642 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el parlagfű elleni közérdekű védekezésre.

A minisztérium közleménye alapján még ebben az évben 642 millió forintos kerettel pályázatot írnak ki civil szervezeteknek közterületek parlagfű-mentesítését segítő eszközök beszerzésére. A Parlagfűpollen No Társaság közleményben tiltakozott ez ellen, mivel a parlagfű legalább 90 százaléka nem köz-, hanem mezőgazdasági magánterületeken nő, így "nagy a veszélye annak, hogy a pályázat útján megszerzett eszközök nem valós parlagfű-mentesítést szolgálnak majd".


MTI Fotó: Czika László

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?