Gazdák, figyelem: sokat bukhat, aki nem szab gátat a gyomosodásnak a földjein

Gazdák, figyelem: sokat bukhat, aki nem szab gátat a gyomosodásnak a földjein

agrarszektor.hu
A területalapon nyújtott támogatások egyik alapfeltétele a minimumkövetelmények betartása, melyet a 10/2015 (III.13.) FM rendelet szabályoz. E szerint az a terület, amelyen mezőgazdasági termelés folyik, de nagymértékű, súlyos lágy szárú vagy fás szárú, vagy nagymértékű, súlyos és maradandó fás szárú gyomosodás észlelhető, a vizsgált támogatási évben nem támogatható. Mindezek közül, ha a területen nagymértékű, súlyos és maradandó fás szárú gyomosodás tapasztalható, azt a MEPAR-ban nem támogatható területté kell átsorolni, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A nagymértékű, súlyos, fás szárú gyomosodás esetén a fás szárú gyomnövény bármely szomszédos földterületre történő átterjedése tapasztalható, vagy a földterületen 100 db/hektárt meghaladó mértékben található olyan fás szárú kultúra, amelynek lombkorona alatti területe nem tartalmaz legeltethető vegetációt. A fás szárúak eltávolítását követően a terület a vegetációs idő alatt mezőgazdasági művelésre alkalmassá tehető. A maradandó fás szárú gyomosodás a fentiekkel megegyező, azzal a különbséggel, hogy a fás szárú gyomnövény eltávolításával a terület a vegetációs idő alatt mezőgazdasági művelésre nem tehető alkalmassá, írta meg a NAK.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A nagymértékű, súlyos lágy szárú gyomosodás akkor tapasztalható, amikor a lágy szárú gyomnövény bármely szomszédos földterületre átterjed, vagy a területen virágzó veszélyes gyom található, vagy a földterület 50%-át meghaladó mértékű lágyszárú gyomnövény található.

De melyek is ezek a veszélyes gyomnövények, amik a tarlókon, a táblaszéleken virágba borulva a támogatás elvesztését eredményezhetik adott év vonatkozásában?

Az aranka fajok a szulákfélék családjába tartoznak. Az élősködő növény népies nevei: fonalfűnyűg, görényfű, herefen, herefojtó, köszvényfű, lucernakosz - hogy csak a legfontosabbakat említsük. A filigrán növény magja a talajban csírázik, majd szára a fény felé törve addig tekeredik-csavarodik, mígnem megtalálja megfelelő támaszát. Szépen rácsavarodik és kiszívja belőle a táplálékot. Ezt az adott növény aztán vagy túléli, vagy nem.

A selyemkórót, vagy más néven vaddohányt a méhészek kedvelik, annak ellenére, hogy a mezőgazdasági területen a veszélyes gyomnövények közé sorolják. Ez egy egyre jelentősebb invazív gyomnövény, amely főként a laza szerkezetű, homokos talajokon fordul elő. Észak-Amerikában őshonos. A selyemkóró évelő növény, könnyen szaporodik magról és a gyökérsarjak segítségével egyaránt. Megfelelő védelmet csak a gyökéren keresztül is ható készítmények biztosíthatnak ellene. Nagyon nehéz kiirtani, mivel föld alatt is terjeszkedik, sarjtelepeket hoz létre, így könnyen kihajt, ha a föld felett visszavágjuk.

S a veszélyes gyomnövények sorába tartozik a mindenki által jól ismert parlagfű is. Allergén hatása miatt közegészségügyi okokból is irtandó növényként tartjuk számon. terjedése igen intenzív, mint ismeretes. A parlagfűről számos ismeretterjesztő hír olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján is.

Az Agrárkamara minden gazdának azt ajánlja, hogy a fentiek szerint alaposan nézze át a területeit, és gyomosodás esetén tegye meg a szükséges lépéseket minden fél érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?