Mi lesz még itt? - Ez a pénz sokakat megőrjíthet

agrarszektor.hu
Veszélyeket is magában rejthet az unió idéntől hatályos új Közös Agrárpolitikája (KAP) a hazai szójatermelésben, mert a fehérjenövényekre járó, hektáronkénti 60 ezer forintos extratámogatás hatására a gazdálkodók olyan területeken is szóját vethetnek, amelyek nem alkalmasak a növény számára. Ma az valószínűsíthető, hogy a hazai szójaterület 50 százalékkal is nőhet az idén. Egyes vélemények szerint a fokozott érdeklődés hatására minősített vetőmagból hiány is kialakulhat, bár a vetőmag-forgalmazók tapasztalatai ezt egyelőre nem támasztják alá.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Rendkívül vonzó lehet az idéntől a gazdálkodók számára a fehérjenövények termelése, mivel az új KAP-ban az így bevetett területekre jelentős többlettámogatás jár. Az unió a pluszpénzek folyósítására az úgynevezett közvetlen kifizetéseken belül nyújt lehetőséget, mégpedig egy "termeléshez kötött támogatásnak" nevezett jogcímmel.

A tagországok maguk dönthetnek arról, hogy az új KAP közvetlen kifizetésein belül bevezetik-e ezeket a termeléshez kötött támogatásokat, amelyek nagysága az éves tagországi keret 13 százaléka lehet. Ilyen jogcímen juthat például uniós forrásokhoz, a szarvasmarha-, a juh- és a tejtermelés, illetve a cukorrépa-, a rizs- vagy a zöldség-gyümölcs ágazat. A tagállamoknak azonban emellett arra is lehetőségük nyílik, hogy további 2 százalék erejéig fehérjenövény-területeiket is termeléshez kötött módon támogassák, így pluszforrások járhatnak a szemes- és a szálas fehérjenövényekre is.

Magyarország az új KAP-ban közvetlen kifizetésként évi mintegy 1,34 milliárd eurót használhat fel, amelynek 2 százalékaként a fehérjenövényekre 27 millió eurót - 300 forintos euró árfolyammal számolva 8,1 milliárd forintot - fordíthat. Így 2015-2020 között e címen összesen 182 millió eurót fizethetünk ki, amely fele-fele arányban oszlik majd meg a szemes és a szálas növények között.


MTI-fotó: Balaton József

Az új KAP-ban a növénytermelők úgynevezett területalapú alaptámogatásként hektáronként eleve 144,7 eurót, zöldítési komponensként további 81,3 eurót kaphatnak, vagyis összesen 226 eurót vehetnek fel, amely hektáronként nagyjából 68 ezer forintnak felel meg. A fehérjenövényeknél a plusz 2 százalékos termeléshez kötött jogcím olyan többlettámogatásokat jelenthet, amelyek a területalapú és a zöldítési pénzeket tovább növelik.  

Ha a 8,1 milliárd forintos éves összeget vesszük alapul, mind a szemes, mind a szálas fehérjenövényekre évi mintegy 4-4 milliárd forint juthat. Az agrártárca a szemes növényeknél körülbelül 67 ezer, a szálasoknál 207 ezer hektáros várható területtel számol, így előbbieknél egy hektárra 60,2 ezer, utóbbiaknál 19,5 ezer forint többlettámogatás járhat. Ez pedig azt jelentheti, hogy ilyen növények vetése esetén a termelők - figyelembe véve a 68 ezer forintos területalapú és zöldítési támogatásokat is - szemes fehérjenövényekre hektáronként összesen 128 ezer, szálasokra csaknem 88 ezer forintot kaphatnak, ha betartják a támogatások feltételéül szabott uniós követelményeket.

Szemes és szálas fehérjenövények plusz 2 százalékos várható támogatása
                                       Becsült terület Támogatás 2015-ben Támogatás 2015-ben   Egy hektárra
                                               (hektár)            (millió euró)             (millió forint)                 (forint)

Szemes fehérjenövények       67 000                 13,46                       4038                              60 202

Szálas fehérjenövények        207 000                13,46                       4038                              19 505

Forrás: agrárszektor.hu

A 60 ezer forintos hektáronkénti plusztámogatás szakértők szerint elsősorban a szójatermelésben hozhat látványos változásokat, és akár még arra is ráveheti a gazdálkodókat, hogy a szója számára kedvezőtlen területeken is elvessék a növényt. A szója meleg- és csapadékigényes faj, ezért a hazai mezőgazdasági terület jelentős része nem alkalmas a termelésére. Aki tehát a plusztámogatások hatására rossz helyen veti el a növény, eleve kisebb hozamokra számíthat, és akár még az unió által előírt, egy tonnás hektáronkénti minimális termésátlagot is kockáztathatja.

Egyes vélemények szerint a többlettámogatás annyira növelheti az idén a hazai szójatermelési kedvet, hogy minősített vetőmagból akár hiány is kialakulhat az április vetési időszak előtt. Bár a termeléshez kötött uniós támogatásokról szóló földművelésügyi minisztériumi rendelet még nem jelent meg, az valószínűsíthető, hogy a 60 ezer forintos támogatásért cserében a gazdálkodóknak minősített vetőmagot kell majd felhasználniuk még saját vetőmag-előállítás esetén is. Így tehát az előírt követelmények is növelik a minősített szójavetőmag iránti igényt - húzzák alá szakértők.

Mire járhat még támogatás: csillagfürt, lóbab, borsó, lucerna, here
A plusz 2 százalékos támogatási lehetőség a szemes fehérjenövények közül a csillagfürtre, a lóbabra és a takarmányborsóra is vonatkozik, de a legnagyobb területet Magyarországon is a szója képviseli. A szálas fehérjenövényeknél pedig a lucerna és a vöröshere a meghatározó, amelyek területe a Központi Statisztikai Hivatal szerint 130 ezer, illetve 4-5 ezer hektár körül mozog.

A vetőmag-forgalmazók eddigi tapasztalatai szerint ugyanakkor egyelőre nem látszik, hogy tényleges hiánytól kellene tartani - közölte az agrárszektor.hu-val Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Az viszont kétségtelen, hogy most a környező országokban - így például Ausztriában - is növekszik a szójavetőmag iránti kereslet, és nálunk is a vetésterület jelentős bővülésére lehet számítani.

A hazai gazdálkodók a tavalyi 42-43 ezer hektárral szemben az idén 60-65 ezer hektáron vethetnek szóját, de egyes várakozások szerint a vetésterület elérheti a 70 ezer hektárt is, ez pedig az elmúlt évhez képest 50-60 százalékos növekedést jelentene. A vetőmag-előállítók, illetve -forgalmazók ekkora területre is ki tudják szolgálni a gazdálkodókat, akik hazai minősítésű és importált szójavetőmagokat egyaránt vásárolhatnak - tette hozzá a szövetség ügyvezető igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?