Ezt is behurcoltuk - Újabb veszélyes kártevő Európában

agrarszektor.hu
Megjelent Európában az a kártevő, amely jelentős károkat okozhat a kukorica- és rizstermesztésben. Egy levéltetűről van szó, amely - valószínűleg Észak-Afrikából átjutva - Spanyolországban bukkant fel. Szakértők előfordulási térkép elkészítését sürgetik, hogy a veszélyes kártevő elterjedését meg lehessen előzni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Biztosra veszik, hogy a sárga cukornád levéltetűként ismert kártevő Észak-Afrikából jutott át az európai kontinensre. A spanyol kutatók a károsítót akkor fedezték fel, amikor egy citromültetvényt vizsgáltak. Egyelőre nem tudni, hogy a faj miként került át Spanyolországba. 

Bár a szakemberek egyelőre nem tartják valószínűnek gyors elterjedését, a megelőzés érdekében előfordulási térkép összeállítását javasolják. Ez a faj veszélyes kártevőnek számít a világban, mivel komoly terméskieséseket okoz a fűfélékben, leginkább a cukornád- és cirokültetvényekben. A tapasztalatok szerint azonban megtámadja a kukorica- és a rizsállományokat is.

A tudományos nevezéktanban Sipha flava néven ismert faj eredetileg Észak-Amerikából származik, ahonnan könnyedén eljutott Közép- és Dél -Amerikába is. A sárga cukornád levéltetű a leveleken szívogat, és azok roncsolásával,az értékes tápanyagok elszívásával, valamint a vírusok átvitelében játszott szerepével okoz súlyos károkat.

A mostani felfedezés nem csak azért jelentős,mert először bukkantak rá az adott fajra Európában, hanem ez az első alkalom, hogy a faj szimbiotikus életformában található egy hangyafélével. A feltevések szerint a hangya a növényi nedvekért cserébe védelmet nyújt neki. 

A barcelonai és léoni egyetem kutatása felhívja a figyelmet arra, hogy a globalizáció következményeként megjelenő, úgynevezett invazív fajok reális fenyegetést jelentenek. Elterjedésük nem pusztán mezőgazdasági problémákat, de a biodiverzitás csökkenését eredményezheti.

Mik azok az invazív növények?
Azokat a szervezeteket, melyek új, számukra idegen élőhelyeken telepednek le, és ott a természetes növény- és állatvilághoz viszonyítva túlsúlyba kerülnek, ezáltal jelentős károkat okozva a környezetben, invazív fajtáknak nevezzük. A határokon átívelő áruszállítás, bővülő kereskedelem felgyorsítja a terjedésüket. 

Nem ez lenne az első eset, hogy egy szintén Észak - Amerikából származó kártevő megjelenik, majd gyorsan elterjed Európában. Ilyen volt például az amerikai kukoricabogár, amely a kilencvenes években bukkant fel először, majd fokozatosan elszaporodott. Magyarországon ma már az egymillió hektár feletti kukoricaterület legalább egyharmadán kell védekezni, és körülbelül 200 ezer hektáron jelentős, 10 százaléknál nagyobb kárt okoz. 

Címlapkép forrása: Greg Cronholm

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?