Hatalmas a veszély - Ránk zúdulnak a kórokozók

agrarszektor.hu
Felülvizsgálják azokat a növény-egészségügyi előírásokat, amelyek a mezőgazdasági termékek szállítását szabályozzák - jelentette be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A globalizáció erősödésével jobban kell koncentrálni az élelmiszerbiztonságra, a környezetvédelemre és a fertőzésektől mentes kereskedelemre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A FAO Növény-egészségügyi Intézkedések Bizottsága napirendre vette, hogy felülvizsgálja a hatályos növény-egészségügyi normákat. Az alkalmazott szabványok célja, hogy minimálisra csökkentsék a kártevők és kórokozók fertőzéseit, mivel a károsítók a világkereskedelem intenzív növekedése miatt könnyen átjuthatnak egy-egy ország határán. Becslések szerint például a világ gabonatermésének 20-40 százaléka vész kárba évente a betegségek és fertőzések miatt.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, nemrég például egy olyan levéltetű jelent meg Spanyolországban, amely eddig nem bukkant fel Európában. 

Tárgyalnak az elektronikus tanúsítványokról is
A FAO bizottsága péntekig ülésezik Rómában, ahol 181 tagország szakértői vesznek részt. Foglalkoznak az elektronikus növény-egészségügyi tanúsítványok (ePhyto) bevezetési lehetőségével is, és egy online ePhyto felület létrehozásáról is megállapodhatnak. Évente több millió online tanúsítványt bocsátanak ki, ezért az új felület hatékonyabbá tenné a kikötői tevékenységeket, csökkentené a költségeket, illetve a nyomtatás és a postázás miatti környezeti terhelést is.

A mezőgazdasági termékek évente 1,1 billió dollár értékben cserélnek gazdát a nemzetközi piacokon, és ennek 80 százalékát az élelmiszerek teszik ki. A globalizáció erősödésével jobban kell koncentrálnunk az élelmiszerbiztonságra, a környezetvédelemre és a fertőzésektől mentes kereskedelemre - nyilatkozta Maria Helena Semedo, a FAO természeti erőforrások osztályának igazgató-helyettese.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?