Ez már nem vicc! - Kíméletlenül nekimegyünk a nagy multiknak

agrarszektor.hu
Hivatalosan is kérte a közelmúltban a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Brüsszeltől, hogy az uniós szinten engedélyezett, illetve eljárás alatt álló genetikailag módosított (GM) növények termesztési engedélyei ne terjedjenek ki Magyarországra. Az érvényben lévő "zéró tolerancia" jegyében ténylegesen is készek vagyunk betiltani egyes GM-növényeket, ha a kibocsátó cégek késésünk ellenére nem módosítják engedélykérelmeiket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szeptember 21-én küldte meg a Földművelésügyi Minisztérium az Európai Bizottságnak azokat az úgynevezett értesítéseket, amelyekben a tárca kéri, hogy az uniós szintű engedélyezés alatt álló vagy már engedélyezett GM növények termesztési engedélyének területi hatálya ne terjedjen ki Magyarországra. Jelenleg összesen nyolc GM-kukoricáról van szó - derül ki a minisztérium közleményéből.


MTI-fotó: Czika László

Ha ezzel kapcsolatban az érintett cégek nem emelnek kifogást, az FM szerint e növények termesztési engedélyei automatikusan nem lesznek érvényesek Magyarország területére. Ugyanakkor - a korábbiakhoz hasonlóan - készek vagyunk ténylegesen is betiltani az érintett génmódosított növények termesztését, ha a kibocsátó cégek kérésünk ellenére nem módosítják engedélykérelmüket úgy, hogy azok ne terjedjenek ki Magyarországra. A "kibocsátó cégek" általában nemzetközi multinacionális vállalatok.

Több mint négy éves tárgyalási folyamat eredményeként idén tavasszal elfogadták azt az európai uniós jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok maguk dönthessenek arról, hogy kívánnak- e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem - emlékeztet közleményében a minisztérium. Magyarország a tiltás lehetőségét elsőként ültette át hazai jogrendjébe, és megtette a végrehajtáshoz szükséges lépéseket is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?