Tarolnak az új technológiák a paradicsomtermesztésben

agrarszektor.hu
Hetek óta kapható a hazai piacokon magyar paradicsom és paprika. Az előrejelzések szerint a kedvelt zöldségekből tavasztól őszig elegendő mennyiség áll rendelkezésre, a termésmennyiség kisebb részét pedig exportpiacokon értékesíthetik a termelők - hangzott el a Syngenta és az Árpád Agrár Zrt. szentesi szakmai napján. A paradicsomnál az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a hajtató felület, és idén sem éri el a 400 hektárt, viszont a termésmennyiségek a többszörösükre nőttek. Ez elsősorban a modern, zárt termesztéstechnológiának köszönhető - az üvegházi, hidropóniás termesztés sokkal nagyobb termésbiztonságot nyújt.

Tavaly összességében jó évet zártak a paradicsommal, paprikával foglalkozó termesztők - fogalmazott Antal Gyula, a Syngenta zöldség kampánymenedzsere. Bár a hozamokat csökkentette a forró nyár, az árak a legtöbb zöldségfélénél elfogadhatóak voltak, a szakemberek pedig erre az évre is hasonló szezont várnak. A paradicsomnál az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a hajtató felület, és idén sem éri el a 400 hektárt, viszont a termésmennyiségek a többszörösükre nőttek.

Napjainkra a töredékére esett vissza a hagyományos fűtetlen fóliás termesztés aránya, a hazai ágazat nagy része modern, zárt termesztéstechnológiára állt át - mondta Antal Gyula. Az üvegházi, hidropóniás termesztés sokkal nagyobb termésbiztonságot, ezáltal növekvő versenyképességet nyújt. A hagyományos talajos termesztés esetében a termésátlag 15-20 kilogramm négyzetméterenként, addig az intenzív, talajnélküli termelésnél megközelíti az 50 kilogrammot.

Idén az előrejelzések szerint 120-130 ezer tonna paradicsomtermés várható, amelynek első képviselői április végétől már elérhetőek a piacokon. Ez a mennyiség a magyar fogyasztói igényekre elegendő és kisebb részét még keleti országokba exportálni is tudják a gazdálkodók - tette hozzá Antal Gyula.

Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke a paprikatermesztés lehetőségeiről szólva elmondta: a fóliasátras, vagy üvegházi termesztés kevésbé függ az időjárástól. Az enyhe tél miatt azonban több kártevő is megjelent és a téli hónapokban a sokéves átlagtól jóval alacsonyabb fényerősség is gondot jelentett a fűtött termesztésben, így a szüret is csúszott. Idén nagyjából a tavalyi mennyiségeket ültették ki a gazdálkodók, a fóliaházakban már meg is kezdődtek a betakarítások. A hajtatott paprika mintegy 1500 hektáron terem 2016-ban, és csaknem 170-180 ezer tonnás termésmennyiség várható, amelyből 25-30 ezer tonna kerül exportra. Emellett szabadföldön mintegy 1000 hektáron termesztünk paprikát.

A termésmennyiség negyven-negyven százaléka kápia, illetve paradicsompaprika. A többi a tv és egyéb fajtákból kerül ki. Idén a tv paprika termőterülete csökkent, a kápiáé viszont nőtt - mutatott rá Ledó Ferenc. Belföldön is egyre keresettebb a színes pritamin, és a kaliforniai paprika, de ezek nálunk egyelőre nem igazán terjedtek el, pedig Európában népszerűek. A hegyes erőspaprika 100-120 hektáron terem, ennek 98 százalékát belföldi piacon értékesítik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?