Hatalmas munkaerőhiány: nincs, aki leszedje idén a káposztát

agrarszektor.hu
Nehéz évet könyvelhetnek el 2016-ban a káposztafélékkel foglalkozó magyar gazdaságok, mivel betegségek sora tizedelte a növényeket, a piaci ár is alacsonyabb a korábbiaknál és a betakarításra sem nagyon találnak kétkezi munkást. A káposzta, brokkoli, karfiol fogyasztása átalakulóban van hazánkban is, ugyanis egyre többen fogyasztanak frisspiaci zöldséget sava-nyított, tartósított termékek helyett.

Magyarországon átlagosan évente 5 ezer hektáron terem kelkáposzta, brokkoli, karfiol és fejeskáposzta - hangzott el a Syngenta hagyományos ágazati rendezvényén. Utóbbit ezek kö-zül a legnagyobb, átlagosan évente 2,5 ezer hektáron termesztik a gazdálkodók. Az idei ter-mőterület 10 százalékkal nagyobb az előző évhez képest, ám vannak eltérések az egyes fajta-csoportok között: míg a fejes- és vöröskáposzta termesztési területe nőtt, addig a kelkáposzta, karfiol és brokkoli felülete valamelyest csökkent.

A káposztafélék hazai fogyasztása Európában átalakulóban van - hangsúlyozta Antal Gyula, a Syngenta kampánymenedzsere. Mivel ma már egész évben elérhető szinte minden friss zöld-ségféle a pultokon, a hagyományos téli vitaminforrások, mint például a tartósított, savanyított káposztafélék fogyasztása háttérbe szorul. Ráadásul a jelentős mennyiségben érkező import is rontja a hazai termelők eladási esélyeit.

A termelési szezon ugyan még nem ért véget, de az már látszik, hogy idén nem túl sikeres évet könyvelhetnek el a szektorban érdekelt gazdálkodók. Az enyhe telet követő változékony - hol száraz, hol rendkívül csapadékos - időjárás komoly növényvédelmi problémát eredményezett, számos kártevő és a kórokozó veszélyeztette a növényállományt. A növényvédelem költségei így jelentősen megemelkedtek. A piaci árak viszont a tavalyiak alatt maradtak szinte egész évben, és a következő hónapok kilátásai sem bíztatók. Az elmúlt két évben a termésátlag fejeskáposztából 40-120 tonna, karfiolból 30-45 tonna, brokkoliból 20-30 tonna, míg a kelkáposzta és a vöröskáposzta esetében 30-50 tonna között alakult hektáronként, idén ez vár-hatóan alacsonyabb lesz.

Itthon nemesítik az új fajtákat
A Syngenta, mint a terület meghatározó vetőmag forgalmazó és növényvédelmi vállalata, több mint egy évtizede Magyarországon nemesíti az itteni éghajlati, termelési körülményeknek legjobban megfelelő fajtákat. A vállalat minden termékcsoportban mutatott be ebben az évben is újdonságot. Ezek közé tartozik olyan jól ismert hibrid új, korszerűbb verziója, mint a korai Preludium F1 kelkáposzta, vagy a hiánypótló Remala F1 vöröskáposzta és a Besty brokkoli, amelyek sok gazdálkodó figyelmét felkeltették.

A gazdálkodók gondjait a szektorban tapasztalható munkaerőhiány tetézi. A káposztafélék termelésének kézimunkaerő-igénye főként a betakarítás időszakában nagyon magas, és ez egyre inkább megoldhatatlanná kezd válni a gazdáknak. Emiatt várható, hogy a gépi betakarítás egyre nagyobb arányban jelenik meg a gazdaságokban. Ez a technológia azonban a fajta-felhasználásban is változást hozhat idővel: azok a magasabb törzsű, stabil tartású fajták, ame-lyeket a betakarítógépek veszteség nélkül tudnak kivágni, valószínűleg jobban el fognak ter-jedni.

A káposztafélék fajtaösszetétele konzervatív, nincsenek nagy változások évről évre - ismer-tette Antal Gyula. Az elmúlt szezonban az aszályos, száraz körülmények között jobban teljesí-tő fajták, mint például Syngenta Agressor F1 hibridje jobban teljesítettek és az idei évben ezeket szívesebben ültették el. Az európai trend a káposztafélék esetében is az egyéb zöldség-félékhez hasonlóan elsősorban az alak-, szín-, méretbeli változatosság irányába halad.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?