Kifogott a konzervuborka a magyar gazdákon: már a hazai piacot sem tudják ellátni

MTI
Már nem tudják ellátni a gazdák a hazai piacot a Magyarországon termesztett konzervuborkával, emiatt pedig egyre több importra szorul az ország - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke. Jelenleg közel 400 hektáron termesztenek konzervuborkát Magyarországon, ez a szám azonban évről évre csökken, ami a munkaerőhiány folyamatos növekedésének köszönhető. Ahhoz ugyanis, hogy megérje a termelőknek uborkát termeszteni, szinte minden nap szedni kellene a terméseket, a legdrágábban ugyanis a legkisebb, 1-3, illetve 3-6 centiméteres uborkák adhatók el.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Magyarországon jellemzően kétféle uborkát termesztenek a gazdák, az egyik az étkezési célra nevelt kígyóuborka, illetve salátauborka, a másik pedig a döntően a feldolgozóipar részére termelt konzervuborka - mondta a Fruitveb elnöke. Jelenleg körülbelül 100-110 hektáron termesztenek kígyóuborkát az országban, jellemzően üvegházakban és fóliasátorban. Ez a típusú uborka április elejétől november végéig érhető el a boltokban, 2-3 hete pedig már 80-90 százalékban a magyar kígyóuborka van jelen a piacokon, a kevés import pedig szép lassan kiszorul majd a polcokról. A kígyóuborka ára nem változott a tavalyihoz képest, jelenleg bruttó 110-150 forint körül kapható egy darab az üzletekben - ismertette Ledó Ferenc.

A nyári időszakban jelenik majd meg a salátauborka is, amelyből már kapható egy kevés a piacokon, van ugyanis aki fóliasátorban termeszti, döntően azonban inkább a szabadföldi termesztése jellemző Magyarországon - közölte az elnök. Az utóbbi években megnövekedett a gazdák kígyóuborka termelési kedve, több új üvegház is épült az elmúlt időszakban, amelyekben nemcsak paradicsomot, hanem uborkát is termesztenek.

Forrás: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A konzervuborka döntő részét a konzervgyárak számára termesztik a magyar termelők, különböző méretek alapján kapható 1-3, 3-6, illetve 6-9 centiméteres uborka - tájékoztatott Ledó Ferenc. Ennek a típusú uborkának a legnagyobb termőkörzete Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, itt főleg kisgazdaságokban és családi házaknál termelik az uborkát a pár ezer négyzetmétertől kiindulva a maximum két hektáros területeken. Idén körülbelül 400 hektáron termesztenek konzervuborkát Magyarországon, ez a terület azonban évek óta folyamatosan csökken. Ennek az egyre növekvő munkaerőhiány az oka, nincs ugyanis aki leszedje az uborkát, hiszen itt egy nagyon kézimunka igényes növényfaj termesztéséről van szó. Ahhoz, hogy a gazdának megérje a termesztés, szinte minden nap szedniük kellene a terméseket, a legdrágábban ugyanis az 1-3, 3-6 centiméteresek lehet eladni - tette hozzá.

A munkaerőhiány, és a folyamatosan csökkenő termőterület következményeként a magyar konzervuborka termesztők már nem tudják ellátni a hazai piacot, emiatt pedig egyre több az import konzervuborka a boltokban. Habár az uborka értékesítésének nagy része belföldön történik, egy részét Németországban adják el a magyar termesztők, ahol az ottani konzervipar dolgozza fel. Előfordul, hogy a Németországba kiszállított uborka, konzerv formájában a magyar üzletláncok polcain jelenik meg. A konzervuborka termesztése május elejétől - szeptember közepéig tart (szakaszosan vetik, ültetik), az átvételi árak nagyban függnek a kereslet - kínálattól, valamint az uborka méretétől. A lakosság a konzervuborkát savanyítás céljára főleg a helyi piacokon vásárolja - közölte Ledó Ferenc. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?