Nem veszik a németek ezt a zöldséget: megvan, mi áll a háttérben

Nem veszik a németek ezt a zöldséget: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
A tavalyi 60 eurócent környékéről bőven 1 euró fölé emelkedett Németországban az uborka átlagára. Emiatt azonban egyre kevesebbet vásárolnak ebből a zöldségféléből a németek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Németországban hetek óta csökken a Közép-Európából beszállított uborka mennyisége, így keresleti piacnak kellett volna kialakulnia. Ám sok más zöldségféléhez hasonlóan az uborka ára nagyon magas, ezért a fogyasztók egyre kevesebbet vásárolnak a termékből: az AMI adatai szerint az előző hetekben 25%-kal csökkent az uborkát vásárló háztartások száma - olvasható FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az uborka fogyasztói átlagára az előző héten ugyan kis mértékben, 4%-kal csökkent (1,02 euró/kg-ra, kb. 426 Ft/kg-ra), de a tavalyi év azonos időszakához képest ez még mindig majdnem kétszeres ár. Az előző hét hűvös éjszakái, amelyek egyes területeken már a fagyhatárt karcolták, közelebb hozták a belföldi termelés végét. A fűtést sok termesztő létesítményben kikapcsolták, mostanában a termelők inkább leszedik a még meglévő termést, és már a következő kultúrákra, például a fejes salátára koncentrálnak.

Más beszállítói piacokon sincs árubőség: Spanyolországban még mindig korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre exportra szánt uborka, de holland források szerint már jelen van hollandiai szupermarketek polcain is (a Lidl kivételével a holland szupermarketek már kizárólag déli uborkát forgalmaznak). A szűkülő közép-európai kínálat miatt egyre élénkül a spanyol uborka iránti kereslet. A spanyol nagybani piacokon azonban a kígyóuborka ára a 39. héten még kis mértékben visszaesett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?