Nem veszik a németek ezt a zöldséget: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
A tavalyi 60 eurócent környékéről bőven 1 euró fölé emelkedett Németországban az uborka átlagára. Emiatt azonban egyre kevesebbet vásárolnak ebből a zöldségféléből a németek.

Németországban hetek óta csökken a Közép-Európából beszállított uborka mennyisége, így keresleti piacnak kellett volna kialakulnia. Ám sok más zöldségféléhez hasonlóan az uborka ára nagyon magas, ezért a fogyasztók egyre kevesebbet vásárolnak a termékből: az AMI adatai szerint az előző hetekben 25%-kal csökkent az uborkát vásárló háztartások száma - olvasható FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az uborka fogyasztói átlagára az előző héten ugyan kis mértékben, 4%-kal csökkent (1,02 euró/kg-ra, kb. 426 Ft/kg-ra), de a tavalyi év azonos időszakához képest ez még mindig majdnem kétszeres ár. Az előző hét hűvös éjszakái, amelyek egyes területeken már a fagyhatárt karcolták, közelebb hozták a belföldi termelés végét. A fűtést sok termesztő létesítményben kikapcsolták, mostanában a termelők inkább leszedik a még meglévő termést, és már a következő kultúrákra, például a fejes salátára koncentrálnak.

Más beszállítói piacokon sincs árubőség: Spanyolországban még mindig korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre exportra szánt uborka, de holland források szerint már jelen van hollandiai szupermarketek polcain is (a Lidl kivételével a holland szupermarketek már kizárólag déli uborkát forgalmaznak). A szűkülő közép-európai kínálat miatt egyre élénkül a spanyol uborka iránti kereslet. A spanyol nagybani piacokon azonban a kígyóuborka ára a 39. héten még kis mértékben visszaesett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 6. 14:31