Magasabb kukoricahozamok, kiszámítható módon

agrarszektor.hu
A termelést befolyásoló tényezők közül a leglényegesebb maga a talaj, amihez minden kukoricatermesztőnek alkalmazkodnia kell, hibridválasztásban és tőszámban egyaránt. A termésmaximum eléréséhez tehát nem mechanikus másolásra van szükség, hanem a saját termesztési kondícióknak legmegfelelőbb hibrid és állománysűrűség kiválasztására.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Magyarországon homokos, agyagos, illetve a szerencsésebb termelők vályogszerkezetű talajon termelnek kukoricát, a vízfelvétel ugyanis az utóbbi típusnál a legideálisabb a növény számára - mondta Hajdu Attila, a DEKALB fejlesztőmérnöke a Mezőfalván tartott I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen. A szakember mindezt konkrét számadatokkal is alátámasztotta: homokos talajon 1,37 tonna/hektár (t/ha) volt az átlagos termés szélsőségesen aszályos évben, öntözetlen körülmények között Magyarországon (2012-es adatok szerint), agyagoson 5,8 t/ha, míg vályogszerkezetű talajon 11,3 t/ha termést is el lehetett érni.


A hibridválasztásban rejlő lehetőségeket is ki kell használniuk a gazdáknak, ám ennek nem azt kell jelentenie, hogy ugyanazt vessék, mint a szomszédjuk, hanem a talajaik adottságainak legmegfelelőbb növényt - vélekedik Hajdu Attila.

Minden hibridnek más a tőszám-optimuma, a termésmaximum eléréshez ezt mindenkinek szem előtt kell tartania

A DEKALB 4351-es hibridnél például agyagtalajon - a szakirodalom által optimálisnak tartott 70 ezerhez képest - csökkenteni kell a tőszámot 60-65 ezerre, mert ott fogja hozni a nagyobb termést. Vályogtalajon viszont 80-90 ezres tőszám mellett produkálja a termésmaximumát. Egy másik hibrid ettől eltérő módon fog reagálni, például a DEKALB 3939-es esetében mind agyag-, mind vályogtalajon érdemes növelni a tőszámot. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?