Összeesküvéssel gyanúsítják a vegyipari óriást - Trump veszélyes idegmérgeket engedélyeztetne

agrarszektor.hu
Összeesküvéssel gyanúsítják a Dow Chemical vegyipari konszernt és az amerikai környezetvédelmi hivatalt (EPA) a rovarirtó szerekben használt, idegméregnek tartott klórpirifosz hatóanyag kapcsán. Titkos egyeztetésre viszont aligha lehetett szükség, hiszen a kormányzati szerv vezetője, Scott Pruitt ebben a kérdésben mindig a vállalatóriás pártján állt. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy itt arról a Scott Pruitt-ról van szó, aki szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Titokban találkozott egymással a Dow Chemical vegyipari óriásvállalat és az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) első embere - közölte nemrég az amerikai AP hírügynökség. A összeesküvés híre talán az időzítés miatt kaphatott szárnyra, Andrew Liveris, a Dow Chemical elnök-vezérigazgatója és Scott Pruitt, az EPA vezetője ugyanis három héttel azelőtt futott össze egy houstoni hotelben, hogy a hivatal visszautasította azt a petíciót, amelyben környezetvédelmi csoportok a Dow klórpirifosz hatóanyagú növényvédő szereinek betiltását követelték.

A március 9-re tervezett hivatalos találkozót időpont-egyeztetési nehézségek miatt töröltük, vagyis nem történt megbeszélés sem a klórpirifoszról, sem másról - cáfolta meg a hírt Liz Bowman, az EPA szóvivője, aki szerint Liveris és Pruitt lényegében csak a köszönésig jutottak Houstonban, ahol mindketten ugyanazon az energetikai konferencián vettek részt.

A "konspiratív" megbeszélésre egyébként sem lett volna szükség, hiszen az EPA Donald Trump elnök által kinevezett új vezetője addig sem rejtette véka alá, hogy nem támogatja a klórpirifosz hatóanyag elleni kezdeményezést. Scott Pruitt volt egyébként az is, aki szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak.

A Dow megvédésével az EPA irányítója egyébként a saját szervezete álláspontjával ment szembe, ugyanis a hivatal legfrissebb értékelése szerint a klórpirifosz "valószínűleg hátrányosan érint" 1778 állat- és növényfajt, köztük veszélyeztetettnek számító emlősöket, madarakat, halakat és békákat. A hatóanyag egy rovarirtó szerekben használt idegméreg, amely bizonyos vizsgálati eredmények szerint károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését. Nemrég ezért a 66 ezer tagot tömörítő amerikai gyermekorvosok szövetsége is azt javasolta, hogy vonják ki a terméket piacról.

Bár az AP híre kicsit sántít, az igaz, hogy a Dow Chemical - érhető okoból- megpróbálja elérni a Trump-kormányzatnál, hogy hagyja figyelmen kívül a veszélyre figyelmeztető, általa nem megbízhatónak tartott tanulmányokat. A vállalat az 1960-as évek óta forgalmaz klórpirifosz hatóanyagú szereket alma, cseresznye, citrusfélék és más növények kezeléséhez, és csak az USA-ban évente mintegy 2300 tonnát értékesítenek belőlük. A Dow most a maga által felkért szakemberekkel bizonyítaná saját álláspontját, vagyis a termékek ártalmatlanságát. A klórpirifosz hatóanyag felhasználása 2010 óta Magyarországon is több mint háromszorosára nőtt.

Az AP arra is felhívta a figyelmet, hogy a Dow Chemical 1 millió dollárral támogatta Donald Trump elnök beiktatási ceremóniáját, és további jelentős összegekkel a kampányát, ráadásul Andrew Liveris elnök-vezérigazgató fontos megbízást is kapott, belkereskedelmi ügyekben ad tanácsokat a kabinetnek. Hivatalos adatok szerint a Dow 13,6 millió dollárt költött tavaly lobbira.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?