Ez a hét még kedvez a betakarításnak

agrarszektor.hu
Továbbra is a tőlünk északkeletre található anticiklon alakítja az időjárásunkat, aminek hatására folytatódik a száraz, enyhének mondható időjárás. A jövő hét elején várható a következő, változékonyabb időjárást generáló rendszer érkezése, addig érdemes minden olyan mezőgazdasági munkát elvégezni, aminek kedvez ez az eseménytelen időjárás.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A hét első felében csupán a Dunántúl nyugati részén hullott csapadék, de a mennyiség ott sem volt számottevő. Az elmúlt héten fölöttünk tekergő ciklon mindenhol megszüntette az aszályt. A hét eddigi részében az időjárás kedvezett a talaj felső részeinek szikkadásának, elősegítve a betakarítások folytatását, ami sok kultúra esetében a sokéves átlaghoz képest az idén korábban megtörténhet, köszönhetően a nyári időjárásnak - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1450-1500 foknap körül, az Alföldön pedig 1550-1650 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén történt. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

A hét további részében a hőmérséklet, bár némileg visszaesik, de marad a hűvös hajnalokat követő enyhe nappalokkal jellemezhető időjárás. Bár lesznek felhők az égen, csapadékra nem kell számítani, és a légmozgás sem mutat majd kirívó értékeket sehol az ország területén. Szombaton és vasárnap a hajnali minimumok, már kifejezetten alacsonyak lesznek, de nappal még a napsütésnek köszönhetően nem érzünk majd különösebb változást. Kedden várható majd annak a ciklonnak az érkezése, ami csapadékosra, hűvösre fordítja az időt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?