A tavaszias idő megtévesztheti a növényeket

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben nyugati, délnyugati áramlással az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb légtömegek érkeztek a Kárpát-medence fölé, ami főként északkeleten, ködös, párás, az ország nagy részén azonban tavasziasan enyhe időjárást okozott. A meleg az elmúlt hétvégén illetve e hét elején érte el tetőfokát. A hét második felében megváltozik fölöttünk az áramlás iránya, és kelet, északkelet felől a hétvégére egyre hidegebb levegő áramlik fölénk. A közeljövőben tehát fokozatos lehűlésre kell számítani, de drasztikus hideg a hétvégén sem valószínű.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az utóbbi napokban a legtöbb helyen ugyan száraz volt a hétvége, sokfelé hullott azonban gyenge eső, de nem számottevő mennyiségben. A több csapadék északkeleten illetve foltokban a déli országrészben esett. A talajok többnyire sárosak, a mélyebb rétegekben is jó vízellátottságúak. Továbbra is az Alföld déli részén illetve a Tisza-mentén vannak kiterjedtebb belvizes területek, de a jelenlegi száraz, meleg időjárás a száradást segíti - írja a met.hu.

Az átlaghőmérséklet a mögöttünk álló héten mintegy 6-7 fokkal az ilyenkor megszokott fölött alakult. A napi minimum és maximum hőmérsékleti rekordok egyaránt megdőltek a hétvégén. A tartósan fagymentes déli országrészben már napok óta 15 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete, így egyes növények nedvkeringése is beindult.

Főként a déli lankákon rügyeznek a gyümölcsfák, és megkezdődött a metszés is. A ködösebb, párásabb északkeleti országrészben ezek a folyamatok még nem jellemzőek, nyugalomban van a természet.

A meleg időnek megfelelően a talaj hőmérséklete is jóval magasabb az ilyenkor megszokottnál, 5 centiméteres mélységben 5-7 fokos értékek a jellemzőek.

A folytatásban keddig marad a meleg, majd fokozatos lehűlés következik. Kedden délután délnyugat felől egy frontrendszer, majd csütörtökön egy tőlünk délre örvénylő magassági hidegörvény felhőzete éri el hazánkat, a hétvégén pedig egy Északkelet-Európa fölött elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon lesz időjárásunk meghatározója. Így a héten jellemzően sok lesz fölöttünk a felhő, napsütéses időszakokra kedden főként a nap első felében illetve vasárnap lehet számítani. Szerdán és csütörtökön elsősorban a Dunántúlon várható eső, a Nyugat-Dunántúlon akár 20 milliméter is eshet. Pénteken és szombaton már többfelé számítani lehet csapadékra, de csak 2-5 milliméter közötti mennyiség valószínű, északkeleten ennyi sem, és az esőt szombaton egyre többfelé havas eső, a hegyvidéki területeken pedig havazás váltja fel.

Számottevő szél nem várható a héten, legfeljebb kedden és vasárnap élénkül meg a keleti, délkeleti szél. A hőmérséklet a kezdeti 8-15 fokos maximális értékekről a hét közepére 5-10, majd vasárnapra 1-5 fokra esik vissza. A hajnali fagyok először északkeleten térnek vissza péntektől, majd vasárnaptól egyre nagyobb területeken csökken fagypont alá a hőmérséklet, de a jelenlegi számítások szerint a jövő hét elejéig -5 foknál erősebb fagyok a héten nem valószínűek. Ennek megfelelően a talaj hőmérséklete is fokozatosan csökkenni fog, de az ország nagy részén vasárnap estig még fagypont fölött marad az 5 centiméteres talajhőmérséklet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?