2023. szeptember 22. péntek Móric

Megugrott a lombtrágyák és biostimulátorok iránti igény

Agrárszektor
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb statisztika jelentése arról tanúskodik, hogy megkedvelték a gazdák a lombtrágyákat, növénykondícionálókat és biológiai készítményeket. Ezek fogytak tavaly a legnagyobb mennyiségben, miközben értékben még mindig a legkisebb szegmenst képviselik a növényvédő szerek piacán.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A növényvédő szerek felhasznált mennyisége 2017-ben 7,3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest, értékben pedig mintegy 2 százalékos növekedés volt tapasztalható az AKI statisztikai jelentése szerint. Bár júniusban szárazra fordult az időjárás, a gombaölő szerek iránti kereslet nem változott az előző évhez képest, a gazdák rutinszerűen elvégzik a megelőző beavatkozásokat. A rovarokkal azonabn több gondjuk volt, ami az inszekticidek felhasznált mennyiségének 4 százalékos növekedését hozta. Kicsivel (3 százalékkal) kevesebb fogyott a gyomirtó szerekből, míg az egyéb készítményekből 26 százalékos növekedést tapasztaltak a statisztikusok 2016-hoz képest. Úgy tűnik, a lombtrágyák, biostimulátorok, biológiai készítmények és segédanyagok iránti kereslet igencsak megugrott.

Hazánkban 2017-ben 1146-féle engedélyezett növényvédő szer volt forgalomban, amelyből a gyomirtó szerek képviselték a legnagyobb arányt (415 szer). Ezt követi a gombaölő szerek csoportja (327 szer), a rovarölő szerek terméklistája pedig 139 peszticidből állt. Csávázó szerből  48 készítmény közül válaszhattak a megrendelők. Az egyéb szer kategóriába 217 készítmény tartozott, a teljes kínálat csaknem ötöde.

A legnagyobb mennyiségben 2017-ben az egyéb szerekre (lombtrágyákra, növénykondícionálókra, biostimulátorokra, biológiai készítményekre stb.) volt igény, az értékesített mennyiség harmadát ez a kategória tette ki.

Ezt hajszálnyival lemaradva követte az értékesített gyomirtó szer mennyisége (32 százalék), a gombaölő  és rovarölő szerből jóval kevesebb fogyott. A felhasználás mennyiségi arányait az alábbi ábra szemlélteti. A piac meglehetősen koncentrált: a tíz legnagyobb kereskedő az éves forgalom mintegy 80 százalékát fedte le.


A forgalmazott összérték alapján más kép rajzolódik ki az egyes peszticid-csoportokban. Bár lombtrágyákat, biostimulátorokat, biológiai ágenseket nagy mennyiségben vásároltak a gazdák, ezek értékben messze elmaradtak a fajlagosan is legdrágábbnak számító gyomirtók mögött. Az egyéb készítmények kategóriára csak minden tizedik forintjukat költötték a gazdák, és szinte minden második forint a herbicidekre jutott. Egy elmaradt gyomirtás ugyanis sokkal nagyobb terméskiesést okoz, mint amekkora plusz hozamot egy lombtrágyázás eredményez. Másrészt arról is informál az ábra, hogy az állomány kondícionálása olcsó kezelésnek számít, és a vele elérhető 5-10 százalékos hozamnövekedés bőven visszahozza az árát.
.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?