Megugrott a lombtrágyák és biostimulátorok iránti igény

Agrárszektor
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb statisztika jelentése arról tanúskodik, hogy megkedvelték a gazdák a lombtrágyákat, növénykondícionálókat és biológiai készítményeket. Ezek fogytak tavaly a legnagyobb mennyiségben, miközben értékben még mindig a legkisebb szegmenst képviselik a növényvédő szerek piacán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A növényvédő szerek felhasznált mennyisége 2017-ben 7,3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest, értékben pedig mintegy 2 százalékos növekedés volt tapasztalható az AKI statisztikai jelentése szerint. Bár júniusban szárazra fordult az időjárás, a gombaölő szerek iránti kereslet nem változott az előző évhez képest, a gazdák rutinszerűen elvégzik a megelőző beavatkozásokat. A rovarokkal azonabn több gondjuk volt, ami az inszekticidek felhasznált mennyiségének 4 százalékos növekedését hozta. Kicsivel (3 százalékkal) kevesebb fogyott a gyomirtó szerekből, míg az egyéb készítményekből 26 százalékos növekedést tapasztaltak a statisztikusok 2016-hoz képest. Úgy tűnik, a lombtrágyák, biostimulátorok, biológiai készítmények és segédanyagok iránti kereslet igencsak megugrott.

Hazánkban 2017-ben 1146-féle engedélyezett növényvédő szer volt forgalomban, amelyből a gyomirtó szerek képviselték a legnagyobb arányt (415 szer). Ezt követi a gombaölő szerek csoportja (327 szer), a rovarölő szerek terméklistája pedig 139 peszticidből állt. Csávázó szerből  48 készítmény közül válaszhattak a megrendelők. Az egyéb szer kategóriába 217 készítmény tartozott, a teljes kínálat csaknem ötöde.

A legnagyobb mennyiségben 2017-ben az egyéb szerekre (lombtrágyákra, növénykondícionálókra, biostimulátorokra, biológiai készítményekre stb.) volt igény, az értékesített mennyiség harmadát ez a kategória tette ki.

Ezt hajszálnyival lemaradva követte az értékesített gyomirtó szer mennyisége (32 százalék), a gombaölő  és rovarölő szerből jóval kevesebb fogyott. A felhasználás mennyiségi arányait az alábbi ábra szemlélteti. A piac meglehetősen koncentrált: a tíz legnagyobb kereskedő az éves forgalom mintegy 80 százalékát fedte le.


A forgalmazott összérték alapján más kép rajzolódik ki az egyes peszticid-csoportokban. Bár lombtrágyákat, biostimulátorokat, biológiai ágenseket nagy mennyiségben vásároltak a gazdák, ezek értékben messze elmaradtak a fajlagosan is legdrágábbnak számító gyomirtók mögött. Az egyéb készítmények kategóriára csak minden tizedik forintjukat költötték a gazdák, és szinte minden második forint a herbicidekre jutott. Egy elmaradt gyomirtás ugyanis sokkal nagyobb terméskiesést okoz, mint amekkora plusz hozamot egy lombtrágyázás eredményez. Másrészt arról is informál az ábra, hogy az állomány kondícionálása olcsó kezelésnek számít, és a vele elérhető 5-10 százalékos hozamnövekedés bőven visszahozza az árát.
.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?