Még mindig nem esett elég eső: van ahol nagyon rossz a helyzet

agrarszektor.hu
Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, a délies áramlással ugyanis viszonylag nedves léghullámok érkeznek Magyarország felé, az országos áztató eső azonban még mindig nem valószínű. Ugyanakkor a hét végétől szárazabb légtömeg áramlik a térségünkbe északkelet felől. Habár az elmúlt időszak esőzései jót tettek a szántóföldi növények fejlődésének, velük együtt a gyomok is ugyanolyan gyorsan nőnek. Ugyanakkor a déli országrészben komoly terméskiesések várhatók az őszi búzában és a repcében egyaránt.

A múlt hét második felében már csak elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, számottevő csapadék pedig csak kisebb körzetekben hullott. A napi maximumok többnyire 20 és 25 fok között alakultak. A talaj felső 20 centiméteres rétege a Tiszántúlon és az Alpokalján nedves, miközben a középső országrészben még mindig sokfelé száraznak mondható, így főleg ezeken a területeken lenne nagy szükség csapadékra. A déli országrészben az elmúlt 30 nap során helyenként alig 10-15 milliméter csapadék hullott, ez nagyon kevés, így ezeken a területeken a tavaszi vetések nem tudnak optimálisan fejlődni, de az őszi búzában és a repcében is terméskiesés várható - írja a met.hu.

Az országban a szántóföldi növények közül a repce a magképződés, az őszi búza a virágzás, a kukorica 5-7 leveles, a napraforgó pedig 6-8 leveles fenológiai állapotban van többnyire, és a szőlő virágzása megkezdődött. Az elmúlt heti csapadék hatására az állományok többsége, és ezzel együtt a gyomok is jól fejlődnek, a középső területeken ugyanakkor további csapadékra lenne szükség.

Ezen a héten alig változik majd az időjárás, területi átlagban a vasárnap estig várható összcsapadék 5 és 15 milliméter között valószínű, de nagy területi különbségekkel lehet majd számolni. Míg egyes körzetek szinte teljesen ki is maradhatnak a csapadékból, egyes helyeken akár felhőszakadás is előfordulhat, szombattól pedig szárazra fordul az idő. A hőmérséklet nyáriasan alakul majd, és szerdától már 24 és 29 fok között várhatók a csúcsértékek. A levegő nedvességtartalma a szinte minden napos csapadékos időszakokban, és az éjszakai órában is 80 százalék fölé emelkedik majd, így a gombás betegségeknek kedvező körülmények alakulhatnak ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?