Minden várakozást alulmúlt az argentin kukoricatermés

agrarszektor.hu
Az argentin kukoricaterméssel kapcsolatban a korábbi becsléseit is lefelé korrigálta az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA), holott azok már korábban is azt sugallták: katasztrofális lesz az idei termés. Az aszály ott is elvitte a megszokott hozam 22 százalékát.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Argentínában a futó, 2017/18 gazdasági évben a korábbi becslésnél is 1 millió tonnával kevesebb, 32 millió tonna lehet a betakarított kukorica mennyisége. Az adat már-már biztosra vehető, hiszen július végére a termőterület 90 százalékán befejezték az aratást. Már csak a kései vetések betakarítása zajlik, ezeket erősen megviselte a nyári aszály. A 2017/18-as gazdasági évben így is 22 millió tonna tengeri hagyhatja el Argentínát. Ez 2 millió tonnával kevesebb annál, mint amire az USDA előzetesen számított, ami a belső felhasználás (10 millió tonna) emelkedésének is betudható.

Aszálysújtotta állomány

Jövőre a belső igények tovább nőhetnek, elérve a 13 millió tonnát, ami az állatállomány növekedésére és a bioetanolipar erősödésére vezethető vissza. Az állatfajok közül a marhatartás expanziója a legszembetűnőbb, míg a sertés- és baromfiszektor a jelek szerint elérte a termelési plafont. A bioetanolipar lassabban, de kitartóan növekszik. Tavaly a szektor kukoricaigénye már elérte az 1,4 millió tonnát, ami idén 200 ezer tonnával tovább  növekedhet. Ennak hátterében a hajtóanyag-szükséglet emelkedése áll. Az iparág gyakorlatilag hat év alatt növelte kukoricaigényét a nulláról 1,6 millió tonnára.

Az első előrejelzések már a 2018/19-es gazdasági évre is megszülettek, sőt pontosításra is kerültek. E szerint  Argentínában az ősszel nagyobb területen kerülhet földbe a mag, és a betakarított mennyiség is emelkedni fog. Míg ugyanis az idén 150-200 ezer hektárt be sem tudtak takarítani az argentinok az aszály okozta károk miat, addig jövőre jobbak az időjárási kilátások. A kezdődő új szezon átlagos évjáratnak ígérkezik (noha egyes meteorológiai előrejelzések az El Nino okozta esőzéseket sem zárják ki). A 2019-ben betakarítható terület nagyságát így az elemzők 5,3 millió hektárra teszik, a betakarított kukorica mennyisége pedig ismét a megszokott 41,5 millió tonna körülire emelkedhet. Az exportálható mag mennyisége pedig 28 millió tonnára ugrik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?