Az elmúlt 40 év legnagyobb krízisét éli át a zöldségszektor

agrarszektor.hu
A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák. Az aszály júliusban is folytatódott, így a zöldségfélék hozamai drámaian csökkennek - írja az euractiv.com portál, Magyarországot is kiemelve a leginkább érintett tagállamok között.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az európai zöldség- és gyümölcstermelőket tömörítő PROFEL szerint a legsúlyosabb a helyzet Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban - és Magyarországon. A szervezet a fagyasztott és konzervipari célra szánt zöldségfélék esetén érzi a legnagyobbnak az aszálykárt. Megjegyezzük: Magyarországon a csemegekukorica a legfőbb ilyen felhasználásra termelt árunövény, amelyet jellemzően öntözött körülmények között állítunk elő. A légköri aszály azonban negatívan befolyásolja a csövek termékenyülését .

A várttól eltérő ütemben érkező konzervipari termékek a gyárakat is nehéz helyzetbe hozzák: a kisebb előállított mennyiségre így magasabb gyártási költség rakódik, amit azonban nem lehet érvényesíteni az árérzékeny fogyasztók felé. Mindebből az következik, hogy ismét a beszállító gazda járhat rosszul. A nyomott ár indokolható is: nem akkor, nem annyit és nem olyan minőségben szállított az áruból, ahogy azt előre rögzítették a megállapodásban.

A PROFEL a legnagyobb hozamveszteségeket a borsó és a bab termésében valószínűsíti: 20-50 százalékos lehet a kiesés. Ebben a két kultúrában sorozatban ez a harmadik nehéz év. A tavaszi szárazságban virágzó borsót és a júliusi viharoktól megtépett babot nagy károk érték. A hagymatermés 15-50 százalékkal lett kevesebb, mint egy átlagos évben, a cukkíni és a spenót is rosszul sikerült, a hollandok pedig éppen a krumplitermés megmentésén fáradoznak. A másodvetésű termények sok helyen ki sem keltek a szárazságban.

Az EU Bizottság a kontinenst sújtó aszály miatt a napokban felmentést adott a zöldítési követelmények teljesítése alól, és engedélyezte a területalapú, illetve vidékfejlesztési pénzek magasabb összegű előlegének kifizetését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?