Extrém pollenkoncentráció! - Parlagfűhelyzet és pollentérkép

agrarszektor.hu
Az éghajlat melegedésének következtében számolnunk kell az allergiát okozó növények megjelenésével és elterjedésével térségünkben. A nagyobb növényborítottság vagy a pollentermelési szint fokozódása miatt a pollen koncentrációja és szezonális eloszlása is változóban van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) legutóbbi pollenhelyzetet értékelő jelentésében az állt, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog a napokban, és egyre nagyobb területen érheti el újra a nagyon magas szintet. A parlagfű által leginkább érintett országok közül Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon működnek aerobiológiai állomások, melyek a légköri pollenkoncentrációt mérik. A Magyar Aerobiológiai Hálózat mérései szerint hazánk területén belül is igen eltérő a helyzet.

A legmagasabb parlagfű-pollenkoncentrációk a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli részén mérhetők. Ezeken a területeken kezdődik először a virágzás, itt a leghosszabb a szezon, és itt a legtöbb azoknak a napoknak a száma, melyeken a pollenkoncentráció magas szintet ér el.
Az allergén pollenek pillanatnyi koncentrációja a levegőben (Forrás: Időkép)

Augusztus 19-én ilyen pollenkoncentrációkat mértek az egyes állomások. Nagy István agrárminiszter a parlagfűvel szennyezett területekkel kapcsolatban közölte, hogy a növény által elgyomosodott területeket kizárják az agrártámogatásokból, mivel ebben az esetben nem minősülnek művelt földnek. Az uniós szabályok értelmében mezőgazdasági tevékenységnek számít az is, ha a területet kultúrállapotban tartják, azaz kaszálják, a talaj megmunkálása és haszonnövény termesztése nem feltétlenül szükséges ehhez.

Ha a támogatásra bejelentett földterület 50 százalékát meghaladó mértékű lágyszárú gyomnövény található a területen, vagy ha a vizsgált parcellán virágzó, veszélyes gyom (aranka, parlagfű, selyemkóró) van jelen, illetve ha a lágyszárú gyomnövény bármely szomszédos földterületre átterjed, akkor nem teljesül a mezőgazdasági tevékenység folytatásának kritériuma, és a területet a vizsgált évben a támogatásból kizárják - jelezte a miniszter.

A Nébih augusztus 10-én a következőket tapasztalata: A tarlókon az átlagosnál erősebb a parlagfűfertőzés. Ahol nem végezték el időben a talajmunkát, ott a júliusi csapadékos időjárás miatt a parlagfű gyors és intenzív fejlődésnek indult. A hántatlan tarlókon a parlagfű 40-100 cm-es magasságú és már a tarlókon is lehet találni virágzó parlagfüvet (Békés megyében akár 50-70%-os arányban).

Anapraforgó vetésterületének nagyobb részén imidazolinon vagy tribenuron-metil toleráns hibrideket vetettek. A száraz, csapadékszegény időjárás következtében, a preemergens kezelések nem tudtak megfelelő hatást kifejteni, ezért a legtöbb helyen állománykezelés vált szükségessé a parlagfűmentesség érdekében. Az állománykezelés, sorközművelő kultivátorozás a területek többségén sikeres volt. Kivételt képeznek néhány helyen a belvizes, extenzívebb területek, a forgók vagy sorhiányos helyek, sikertelenül gyomirtott, vagy gyomirtási hibával érintett táblák, táblaszélek. Az ország nagy részén a száraz, meleg időjárás miatt a napraforgóban megkezdődött az érés. Az alsó levelek kezdenek leszáradni, romlik a gyomelnyomó képesség. A homoktalajokon a gyors érés miatt a növényzet állományszárítását is megkezdték.

A kukoricaállományok többnyire tiszta képet mutatnak, parlagfű az állományokban jelentéktelen, vagy kis mennyiségben található, csak a táblaszélek, táblaszegélyek fertőzöttek. A szójatáblák változatos képet mutatnak. Ahol sikeres volt a gyomirtás - a szója jó gyomelnyomó képességével párosulva - kevés parlagfű található. Ahol nem sikerült kellő hatékonysággal kivitelezni a gyomirtást, az erős fertőzési nyomás miatt sok parlagfű van. Az ültetvényekben (szőlő, gyümölcsös) az átlagosnál erősebb a parlagfű-fertőzöttség. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58