Pusztító kánikula: Észak-Magyarországon a legnagyobb a baj

agrarszektor.hu
A hét közepéig folytatódik az átlagosnál melegebb, napos, száraz időjárás. Habár a hét második felében egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok, a számottevő enyhülést hozó hidegfront csak vasárnap éri el Magyarországot. Habár a kukorica és napraforgó érési folyamatai a szokásosnál két héttel előrébb járnak az ország szinte minden részén, az északi területeken a szárazság miatt jóval gyengébb a termés a két növényből, mint máshol.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A múlt hét második felében csak kevés helyen hullott csapadék, főként a déli országrészben fordult elő egy-egy zápor, zivatar. Az ország nagy részén napos, meleg időben száradt a kukorica és a napraforgó, a talaj felső rétegének nedvességviszonyait tekintve azonban még mindig elég változatos a kép az országban. A korábbi záporokból, zivatarokból adódóan a Dunántúl nagy részén, az Északi-középhegységben és foltokban az Alföld területén is megfelelő mennyiségű nedvesség áll a növények rendelkezésére. Ugyanakkor északkeleten és az Alföldön többfelé jelentős szárazság tapasztalható. A hőmérséklet a múlt hét közepének kissé enyhébb időjárása után a hétvégére ismét elérte a 31, 34 fokot, és a száraz meleg időben sokfelé alakult ki légköri aszály a legmelegebb órákban - írja a met.hu.

Érés tekintetében meglehetősen nagy eltérések mutatkoznak a kukorica és napraforgó állományokban a fajta és a nyári csapadékviszonyok szerint. A kukorica zömében a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, és egyre többfelé már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. Teljesen száraz és nagyrészt zöld táblákat egyaránt látni mindkét növényből, átlagosan azonban a szokásosnál két héttel előrébb járnak az érési folyamatok. A többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt előrébb tart az érés, arrafelé a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. A száraz idő kedvező a gombabetegségek tekintetében.

A következő napokban is sok napsütésre és magas UV sugárzásra van kilátás, emiatt pedig a perzselés veszélye továbbra is fennáll. Záporok, zivatarok csak elszórtan, kis területre kiterjedően várhatók. A legtöbb helyen száraz lesz a levegő, a legmelegebb órákban, amikor 30, 35 fokig melegszik a levegő légköri aszályra lehet számítani. A száraz, meleg időben fokozottan figyelni kell a tarlótüzek megelőzésére. Változás pénteken kezdődik időjárásunkban, ekkortól több lesz a felhő, és már többfelé várható zápor, zivatar, a hétvégén pedig megszűnik a hőség is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?