4 tonnás napraforgó humuszos homokon - Ebben az aszályban?!

agrarszektor.hu
Veszprém megye humuszos homok talajain járva nem hittük volna, hogy 4 tonnát ígérő napraforgó- és 9-10 tonnát mutató kukoricatáblákhoz lesz szerencsénk. Persze bemutató területekről van szó, de ilyen aszályban pusztán tápanyagpótlással művészet volt a leveleket zölden tartani, a csöveket és a kaszatokat feltölteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A titok abban rejlik, hogy a növényt az igényei szerint kell ellátni - a gazdaságosság ésszerű határain belül. Ehhez pedig elsőként a talaj tápanyag-szolgáltató képességével kell tisztában lennünk. A Timac Agro takácsi (Veszprém megye) partnergazdaságában - vagy ahogy ők nevezik, tudásközpontjában - alapvetően 20 aranykorona alatti, humuszos homok talajon (humusztartalom: 1-1,2%) folyik a termelés. A pH-ja 6, vagyis enyhén savas közegről van szó, amelyen a foszfor fele kémiailag kötött, a növény számára felvehetetlen formában van jelen.

Kollár Balázs, a Timac Agro Vas megyei képviselője

"A túl lúgos közeg sem lenne jó" - fűzi hozzá Kollár Balázs, a cég Vas megyei képviselője -"mivel akkor nagy mennyiségű kalcium lépne reakcióba a foszfátionokkal, és ez gátolná a foszfor felvételét." A lényeg az, hogy megfelelő műtrágya használatával a hetes pH felé közelítsük a kémhatást, amelyen nemcsak a foszfor, de a növény számára fontos mikroelemek zöme is a legjobban hasznosul. Hazánk talajain többnyire kerülni kell az ammóniumos és preferálni a kalciumos termékeket.

"A legrosszabb az, ha fogalmunk sincs róla, hogy a föld, amelyen gazdálkodunk, milyen tulajdonságokkal rendelkezik, és vaktában műtrágyázunk. Az ötévenként vett, öthektáros átlagminták már üzennek valamit, de a táblák ennél sokkal heterogénebbek.

Tekintve, hogy a termelési költségek legnagyobb tételéről van szó, a műtrágyázással lehet a legtöbb pénzt kidobni az ablakon, de megspórolni is"

- hívták fel a gazdák figyelmét egy kiásott talajszelvény mellett. Az egyes rétegekből vett talajmintát sósavval reagáltatták a hallgatóság előtt: az agyagos szint nemcsak színével, de látványos pezsgéssel is kitűnt a kevésbé kötött, felsőbb rétegek közül.

Sósavas teszt a talajszelvény előtt

A precíziós tápanyagkijuttatás ott kezdődik, amikor műholdas felvételek alapján végezzük el a kritikus foltokból a talajmintavételt, majd egy korrigált GPS-jel fogadására képes traktorral és egy mérleges műtrágyaszóróval az előre elkészített kijuttatási térkép szerint végezzük a tápanyagpótlást. Mindez nem jelent nagy plusz költséget a várható haszonhoz képest.

Csak el kell döntenünk, mire törekszünk: hozammaximalizálásra vagy profitmaximalizálásra?

- hívta fel a figyelmet a Timac szakembere. Az utóbbi az észszerű döntés, még akkor is, ha egy "fullos" technológiával látványosabb a végeredmény. A kísérleti téren ezt négy különböző technológia keretében demonstrálták: egy nulla tápanyagos, egy a helyi gyakorlatnak megfelelően táplált, egy maximálisan ellátott és egy okosan táplált parcellán. A kezelt táblákon alap-, starter, illetve mikrogranulált tápanyag kijuttatására, valamint a növény györkérképzését és aszálytűrését segítő lombtrágyázásra került sor. A különbségeket az okozta, hogy az üzemi gyakorlatban benne volt-e az adott technológiai elem, illetve ha benne volt, akkor ez mennyire észszerűen igazodott a növény igényeihez. "A Yield Service technológiának az a lényege, hogy a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, a növény igényeit és a gazda pénztárcáját összhangba hozza. Ehhez nyújtunk szaktanácsot" - magyarázta Tóth Balázs, a cég ügyvezetője.

Ez a parcella többetet ígér 9 tonnánál

A napraforgó-, kukorica- és szójatáblákat végigjárva minden egyes állomáson egy kiselőadás keretében tájékozódhattunk az egyes tápelemek szerepéről, egymáshoz való viszonyáról, hasznosulásáról. Megtudtuk például, hogy

  • 5,8-as pH-nál a csírázás és szemképződést segítő foszfor fele felvehetetlen vas- és alumínium-vegyületeket képez,
  • a fotoszintézis fontos mikroeleme, a magnézium 15-20 százalékkal növeli a kiadott nitrogén hasznosulását,
  • a kálium és a magnézium egymás antagonistái, egymáshoz viszonyított arányuk ideális esetben 2:1 legyen a talajban,
  • nemcsak foszfor- de kálium híján is csorbát szenved a növény generatív fázisa,
  • kén hiányában éppúgy leáll a fehérjeépítés, azaz a növekedés, mint amikor a nitrogént vonjuk meg a növénytől,
  • huminsavval, aminosavakkal és hormonokkal sokat tehetünk a gyökér- és hajtásképzés serkentésért, ami növény életének kritkius fázisaiban életmentő lehet: a csírázáskor és aszály idején,
  • a biostimulátor csak akkor ér valamit, ha a stressztünetek kialakulása előtt kijuttatjuk.
Hiánytünetek: nitrogén, foszfor és kálium nélkül nevelt növények

Az egyes tápelemek hiányát tenyészedényes késérletekben is vizsgálták, ezekből a főbb tápelelemek hatását a bemutatótéren is megszemlélhettük. A szakemberek hosszan tudtak volna még mesélni a készítmények formulázásáról és adalékanyagairól is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire gyorsan képes a hatóanyag bejutni a növény levelébe, vagy mennyire fokozatosan válik számára elérhetővé, illetve milyen a szer kémhatása.

Veszprém megyében nem szokás szójázni, pláne öntözés nélkül - ez itt mégis jól sikerült

Amikor műtrágyázunk, egy elképesztően komplex rendszerbe avatkozunk be, amelyikbe a talaj élőközösségének működése is beleszól. A rendszer egyik elemén sem tudunk változtatni úgy, hogy ezzel ne módosítsunk egy másik elem hasznosulásán, vagyis nagy az esélye annak, hogy a kiadott tápanyag egy részét kidobjuk az ablakon. A növény túletetése éppúgy nem jó megoldás, mint az éheztetése, de az optimális adag eltalálásoz egy doktori fokozat is kevés lenne - jegyezte meg az egyik gazda. A tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadókra mégis érdemes hallgatni, ám a perdöntő ítéletet az aratás mondja ki. Ha rendelkezünk kontrol parcellával, a mázsák és a forintok alapján már mondhatunk valamit arról, hogy bevált-e egy technológiai - legalábbis az idei évben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?