Napraforgó-kisokos nemcsak kezdőknek: ezekkel jó, ha minden gazda tisztában van

Napraforgó-kisokos nemcsak kezdőknek: ezekkel jó, ha minden gazda tisztában van

agrarszektor.hu
A kezdeti nehézségek után - vontatott kelés, elcsúszott gyomirtás - a legtöbb helyen nagyon szépen fejlődnek a napraforgók, de ilyenkor sem szabad megfeledkezni a tápanyagutánpótlásról, illetve a betegségekkel szembeni védekezésről sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A napraforgó tápanyagigényes növény, így a növényvédelem mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő tápanyagellátásra - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez magában foglalja az alaptrágyázást, a vetéssel egymenetben kijuttatott startertrágyázást és a lombtrágyázásokat is.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A napraforgó kálium iránti igénye különösen magas. A vegetációs időben egy jól fejlett állomány képes 300-400 kg/ha káliumot is felvenni. Ennek nagyrésze ahhoz szükséges, hogy a növény levélfelületét, illetve szárrészét kifejlessze, és csak kisebb része, hozzávetőlegesen 80 kg/ha fog a termés képzésére fordítódni. Ha optimális káliumellátásban részesítjük az állományt, sokkal jobb lesz a vízgazdálkodása, szárazságtűrő képessége, a betegségekkel szembeni ellenálló képessége is nő, valamint az olajképződésre is hatással van.

Jó termésátlag, megfelelő minőség eléréséhez nélkülözhetetlen a nitrogén hatóanyag, viszont figyeljünk arra, hogy a túlzott nitrogénutánpótlás nem javasolt, ugyanis rontja a kaszatok olajtartalmát, illetve a növényi szöveteket hirtelen megnyújtja, így csökken a gombás betegségekkel szembeni ellenállóképességük.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A foszfor élettani hatása, a napraforgó -mint minden más növény esetén is - a gyökerek fejlődésénél, a virágzási és termékenyülési folyamatoknál, illetve a termés mennyiségi és minőségi paramétereinek kialakulásánál van jelentős szerepe. Hiánya sokszor csak a termésmennyiség csökkenésében mutatkozik meg.

A napraforgónak közel azonos a kénigénye, mint a repcének, hozzávetőlegesen 40-50 kg kén hatóanyag/ha igénnyel lehet számolni. A nitrogén hatékony hasznosulása miatt szükséges tápelem, illetve fontos szerepe van a zsírok, olajok képződésében is.

A magnézium pótlásáról se szabad elfeledkeznünk, mivel befolyásolja az asszimilációs tevékenységet, illetve az itt megtermelt szénhidrátok elszállítását a magtermésbe, növelve ezzel az ezerszemtömeget, ami a terméseredményekben is megmutatkozhat.

A bór esszenciális mikroelem, sokrétű a szerepe a terméskötés és a virágzásnál is. A napraforgónak viszonylag nagy a bórigénye. Ha a bór már a kezdeti növekedéskor jelen van a magnéziummal együtt, akkor kiváló gyökérrendszert tud a növény fejleszteni, ami hozzájárul ahhoz, hogy több vizet és tápanyagot tud felvenni. Hiánya látványosan megmutatkozik meg, mint a deformált virágképződmények megjelenése, így később megfelelő termés sem tud ezekből kialakulni.

A mangán egyrészt a fotoszintézis szabályozásában játszik szerepet. Fokozza a növény asszimilációs teljesítményét, és ezáltal pozitívan hat a termésre. De nemcsak a fotoszintézist szabályozza, hanem a zsírsavak képzését is, így a mangán kijuttatásával magasabb olajtartalmat lehet elérni.

Gyakorlatban a foszfor és kálium hatóanyagok jelentős részét ősszel érdemes a területre kijuttatni, illetve egyre elterjedtebb az a gyakorlat, hogy vetéskor startertágyázásként juttatják ki a növényspecifikus mikrogranulátumokat, ami segíti növényeink kezdeti fejlődését. A nitrogént megosztva a magágy készítése előtt, illetve az esetleges fejtrágyázás vagy lombtrágyázás alkalmával jutassuk ki, hogy folyamatosan fel tudja venni a növény, és csökkentsük a hatóanyag veszteséget. Most, még a csillagbimbós állapot előtt érdemes a gombaölős kezelés mellé még beiktatnunk egy lombtrágyázást is, hogy optimális tápanyagellátással kezdődhessen a virágzás, majd termésképződés is.  

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31