Aggódhatnak a gazdák: óriási károkat okoz a szárazság

agrarszektor.hu
Markáns frontrendszer érte el kedden az országot, és az elmúlt hetek hosszú, száraz időszakát úgy tűnik végre felváltja a csapadékos időjárás. A hosszú ideig tartó szárazság ugyanakkor komoly károkat okozott a mezőgazdaságban, az őszi repce fejlődése sok helyen teljesen megállt, az őszi búza pedig van ahol ki sem kelt. Komoly mennyiségű csapadékra lenne szükség a megfelelő csírázáshoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár a múlt hét közepén a korábbi száraz, napos, meleg időszakot felváltotta a változékony időjárás, a megnövekedett felhőzetből még így is csak minimális, 0 és 2 milliméter közötti eső esett. Az elmúlt 30 napban jellemzően 30-40 milliméterrel hullott kevesebb eső az átlagosnál, ami a megelőző csapadékhiányos időszakkal együtt a talaj felső egy méteres részében 100-170 milliméteres vízhiányhoz vezetett. Az országos átlagnál délnyugaton, és az északkeleti országrész egyes tájain jobb kicsivel a helyzet, az Alföldön, a Mátrától nyugatra, a Hegyalján és a Dunántúl jelentős részén azonban rendkívül száraz a talaj minden rétege - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A maximum hőmérsékletek fokozatos csökkenést mutattak, de a hét nagy részén még jóval az ilyenkor megszokott értékek fölött, 20 fok körül alakultak, és csak vasárnap köszöntött be a hűvös idő. A csípős hajnalok ugyanakkor a hét második felében a megnövekedett felhőzetnek köszönhetően megszűntek.

A hosszan elhúzódó száraz időszak a kukorica betakarításának és a szőlő szüretelésének kivételével a mezőgazdaság minden területén károkat okoz. A még a szeptember eleji esők előtt elvetett repce 6-8 leveles fenológiai fázisban van, de a fejlődése többfelé megállt a szárazság miatt. A később vetett állományok egy része ki sem kelt, illetve csak szikleveles fázisban van. Az őszi búza vetése sokfelé már poros, igen száraz magágyba történt, és ennek megfelelően a kelése is vontatott, így igen heterogének a táblák. Vannak 1-3 leveles fázisban levő állományok, ugyanakkor sok a ki nem kelt állomány is, ahol a csírázáshoz kiadós esőre lenne szükség.

A héten meglehetősen változékony időre van kilátás, sok felhővel, rövid napos időszakokkal, és gyakran erős széllel. Csapadék az előrejelzések szerint 2 és 15 milliméter közötti mennyiség valószínű az országban, a legtöbb eső a Dunántúl északi felén várható. További csapadék a hétvégén fordulhat elő, melynek mennyisége egyelőre bizonytalan. Szeles lesz az idő, szerdán és vasárnap viharos széllökésekre is számítani kell. A hét első felében lesz hűvösebb, ekkor általában 10-15 fokos maximumhőmérsékletek várhatók, majd péntektől melegszik az idő, és a hétvégén a legtöbb helyen ismét 20 fok fölött alakul a legmelegebb órák hőmérséklete. A leghidegebbnek a csütörtök illetve péntek hajnal ígérkezik, ekkor a szélvédett, fagyzugos területeken fagyok is lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?