Elképesztő! Ezekkel a fajtákkal látványos hozamnövekedést érhetnek el a gazdák

agrarszektor.hu
Látványos hozamnövekedés és nagyobb profit érhető el a hibridkalászosok használatával - emelte ki Blum Zoltán, a Saaten-Union Hungária Kft. ügyvezetője a siófoki Agrárszektor Konferencián. Emellett a repcehibridek alkalmazásával az olajtartalmak is növekednek, valamint egy tonna áru előállításához jóval kevesebb tápanyagra van szükségük.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hibridek térhódítása az elmúlt száz év egyik legnagyobb sikerének számít, nem csak a szántóföldön, de az állattenyésztésben is - mondta Blum Zoltán. Érdemes ugyanakkor azt is kiemelni, hogy a szántóföldi hibridek köztermesztésbe vonásával jelentős hozamnövekedést sikerült elérni az elmúlt években.

A repcehibridek előállítása csak a 80-as években kezdődött el, a hibridfajok használatával ugyanakkor nem csak a termőképesség javult, de az olajtartalmak is növekedtek - hangsúlyozta az ügyvezető. A hibridek előnye az is, hogy egy tonna áru előállításához jóval kevesebb tápanyagot használnak fel. A hibridrepcék elterjedésének egyik fő oka, hogy használatukkal nagy biztonságú hibridrepce vetőmag előállítások jöhetnek létre, valamint üzemi körülmények között is beigazolódott, hogy ezek a fajták sokkal nagyobb stressztűréssel rendelkeznek, és jelentős teljesítmény-többletet biztosítanak a termesztőknek - tette hozzá. 

A repcehibridek elterjedésével párhuzamosan a termesztéstechnológia is gyökeres változásokon ment keresztül (például vetésnorma, vetésidő, tápanyagutánpótlás, növényvédelem) - közölte Blum Zoltán. Emellett a hibridek napjainkra egyre szegmentáltabb termelői igények kielégítésére alkalmasak: termőhelyi adaptáció, a széles sortávú termesztéstechnológia, valamint az új betegségekkel szembeni rezisztenciák (gyökérgolyva, vírusfertőzések).

A kalászosok hibridizációját több trend is erősíti, az egyik ilyen, hogy világszinten folyamatosan nő a gabonafélék kereslete, ami a népességnövekedésnek, valamint a húsfogyasztás emelkedésének köszönhető - tájékoztatott az ügyvezető. A hibridizáció elterjedését ugyanakkor szintén erősíti, hogy a művelhető és árutermelő területek világszinten látványosan csökkennek, egyre inkább kézzel fogható az éghajlatváltozás a világon, folyamatos a hozamingadozás és -csökkenés a növénytermesztésben, egyre inkább szűköl a növényvédőszerek felhasználhatósága, valamint egyre nagyobb szükség van a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználására. A meghatározó rozs vetésterületeket a hibridek azonban már hosszú ideje uralják, a hibridbúzák, hibridárpák köztermesztésbe vonása pedig szintén megkezdődött - emelte ki. 

Blum Zoltán kitért arra is, hogy a termelők számára mik lehetnek a legfőbb előnyei a hibridkalászosok termesztésbe vonásának, és elmondta, hogy az egyik legfontosabb az új robosztus genetika, amellyel stabilabb termésszintet érhető el. Ugyanakkor ezeknek a fajtáknak jóval nagyobb a stresssztűrése, biztosabb hozamszintet garantálnak, illetve nagyobb termésbiztonság, nagyobb profit, jobb kiszámíthatóság, és stabilabb minőségi paraméterek biztosíthatók a használatukkal. A hibridkalászosok fejődési potenciálját erősíti, hogy a hibridteljesítmény folyamatosan javul, újabb nemesítők jelennek meg hibridkalászosokkal, emellett a vetőmag-előállítás produktivitása is emelkedik, valamint újabb és újabb területeken kezdődik meg a hibridkalászosok köztermesztésbe vonása (Közép-, Kelet- és Dél-Európa).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?