Óriási pusztítást végez ez a betegség a földeken: így védekezz ellene

Óriási pusztítást végez ez a betegség a földeken: így védekezz ellene

MTI
A növényvédelmi munkák támogatása érdekében a jövőben levélnedvesség-tartammal kapcsolatos információkat is közöl a HungaroMet Zrt. a honlapján. Azt írták: a www.met.hu honlap Agrometeorológia oldalán becslést adnak az előző napok időjárása alapján arra, hogy mennyi ideig lehetett vizes a levélfelület, és a legfrissebb előrejelzések szerint a következő napokban várhatóan mennyi ideig lesz az.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hozzátették: a levélnedvesség-tartam (az angol nyelvű terminológiában: Leaf Wetness Duration) a növényvédelemben kulcsfontosságú információ, ugyanis a gombás megbetegedések kialakulásához a levél felületének (növény- és gombafajtánként) meghatározott ideig nedvesnek, vizesnek kell lennie. A leveleken megjelenő víz az időjáráson túl erősen függ a levélfelület nagyságától, a levelek formájától, összességében a növény fajtájától és fejlődési fázisától, de az állomány sűrűsége, magassága, termesztéstechnikája is jelentősen befolyásolja - jegyezték meg.

Azt írták, egyrészt közlik a párás, 90 százalékos páratartalomnál magasabb időszakok hosszát, amivel elsősorban a hulló csapadék nélküli, párás-ködös időszakokra adnak becslést. Mivel a gombabetegségek kialakulásához több napra van szükség, bemutatnak 1, 2, 3, 4, 5 és 10 napra összegzett párásidőszak-térképeket is. Emellett becslést közölnek a vizeslevél-időszakokra is, azaz összegzik azokat az időszakokat, amikor a levél felülete az eső miatt vizes volt a hulló csapadék és a párolgás egyenlegének megvonása után. Külön közlik ezeket az értékeket a lágyszárú és fásszárú növénykultúrákra, hiszen egészen más ideig marad vizes egy sűrű búzatábla május végén, mint egy olyan gyümölcsös, amit a szél könnyen átjár - írták. Közölnek előrejelzést is három napra előre arról, várhatóan mennyi ideig lesz vizes a növények levélzete.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?