2021. március 6. szombat Leonóra, Inez

Hírek - Növény

2019 lett minden idők legmelegebb éve Európában

A mérések kezdete óta nem volt olyan meleg év Európában, mint amilyen a 2019-es volt. Ugyanakkor az egész bolygónkra nézve a tavalyi év volt a második legmelegebb a mérések kezdete óta, melyet csak a 2016-os év előz meg.
 
 

Az elmúlt nyáron hőhullámok sújtották Dél-Európát, melyek szárazságot okoztak, és melegrekordokat döntöttek - írja az Időkép. Eközben Európa sarkvidéki területein az átlaghőmérséklet nagyjából 1°C-kal volt magasabb a szokásosnál. Mindezek az üvegházhatású gázok kibocsátásának a növekedése miatt következhettek be, így 2019 lett a legmelegebb év Európában a mérések kezdete óta - adta hírül a Copernicus Climate Change Service (C3S). A C3S mérései szerint 2 Celsius-fokkal volt melegebb az elmúlt 5 év hőmérséklete Európában a 19. század második feléhez képest. Kontinensünkön 2000 óta eltelt 20 évből 11 tartozik a valaha mért legmelegebb 12 közé

2019-ben voltak olyan részei Európának, ahol 4°C-kal volt melegebb a sokévi átlaghoz képest az év bizonyos részeiben. A nyári hőhullámok több nyugat-európai országban rekordokat döntöttek. Az egész bolygónkra nézve a tavalyi év volt a második legmelegebb a mérések kezdete óta, melyet csak a 2016-os év előz meg. Abban az évben az El Niño rendkívül erős volt a Csendes-óceán térségében. A felmelegedés a téli évszakban is folytatódott, Európában és Amerikában sem volt még soha ilyen enyhe a leghidegebb évszakunk.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu