6 ezer hektárral bővül idén a magyar erdőterület - Még 100 év, és elérjük a célt!

agrarszektor.hu
22 millió facsemetét ültet a kormány az erdők felújítására - ez 2000-2500 hektárnyi erdőterületet jelent -, valamint 6000 hektár új telepítéssel bővül a magyar erdők területe idén. Az erdők világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Nagy István elmondta, hogy Magyarország erdőterületeinek több mint a fele, 1 millió 150 ezer hektár állami tulajdonban van. Nem hangzott el viszont az a kormányzati célkitűzés, miszerint 27 százalékosra kell emelni az ország erdősültségét. A cél eléréséhez még nagyjából 100 évre van szükségünk.

A mostani tavaszi időszakban 22 millió facsemete elültetésével járul hozzá a kormány a magyar erdők fenntartásához - mondta az agrárminiszter csütörtökön, Kismaroson. Ez 2000-2500 hektárnyi erdőterületet jelent. Hozzátette, hogy az idei évben már 4800 hektárnyi erdőterület telepítésére adott engedélyt a minisztérium és jelenleg elbírálás alatt van még 1200 hektárnyi erdőt lefedő kérelem, így összesen 6000 hektárnyi új erdő telepítéséről van szó. A miniszter elmondta, hogy a 22 millió facsemete az erdők felújítását szolgálja, míg a6000 hektár új telepítés az erdők területének további növelését. A tárca ezzel kíván hozzájárulni  a levegő tisztaságához és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.


Magyarország erdőterületeinek több mint a fele, 1 millió 150 ezer hektár állami tulajdonban van. Ma még az ország a sereghajtók közt kullog Európában a területarányos erdősültség alapján. A Világbank 2015-ös adatai szerint még a közvélekedés által "kopárnak" tartott Görögország is megelőz bennünket a közel 32 százalékos arányával, hogy az éllovas Finnországról (73 százalék) már ne is beszéljünk. Magyarország jelenlegi bő 20 százalékos erdősültségét rövid időn belül 27 százalékra szeretnék emelni, amelyhez a 2009-es erdőtörvény tavaly életbe lépett módosítása is segítséget nyújthat.

Évi 6 ezer hektáros bővüléssel 100 évig is eltarthat a hiányzó 550 ezer hektárnyi erdő kialakítása.

Az állami erdőgazdaságok évente több milliárd forintnyi turisztikai, közjóléti fejlesztést hajtanak végre. Az erdésztársaságok kezelésében összesen 81 kilátó, 159 szálláshely, 36 erdei iskola és 25 látogatóközpont található - ismertettea miniszter. Az ünnepség végén Nagy István miniszter erdészeti kitüntetéseket és díjakat adott át.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?