Minden kultúrára igaz: legalább 12 százalékos a hozamkiesés

agrarszektor.hu
Az USDA előrejelzésében a Bulgáriában a repce, árpa, búza, napraforgó és kukorica várható termése kísértetiesen úgy alakul, mint nálunk. A hozamokat és a terméscsökkenés mértékét egy az egyben értelmezni lehet Magyarországra is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az USDA infiormációi szerint márciustól április elejéig 50-90 százalékkal kevesebb csapadék érkezett a bolgár a földekre (hasonlóan a magyar helyzethez). Emiatt búzából az átlaghozamokat csak 4,5- 4,9 t/ha -ra teszik, az össztermést pedig 5-5,5 millió tonna körül várják. Tavaly csaknem 6 millió tonnás eredménnyel zárták az évet, vagyis 14-26 százalékos terméscsökkenést kell elkönyvelniük ebben az évben. Az őszi árpa hozama átlagosa 4- 4,3 tonna lehet hektáronként, így a betalarított mennyiség 460-500 ezer tonna lehet. Ez 13-23 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben volt.


A kukorica vetésével május elejéig jól haladtak a  bolgárok. Mivel az esők is megérkeztek, pillanatnyilag ígéretesen indul a szezon, így a tavalyi rekordtól (3,5 millió tonna) elmaradó, de jónak számító, 3,1 millió tonnás össztermést sem tartanak kizártnak az elemzők. A tavalyi csúcstól ez 12 százalékkal maradna el.

A repce vetésekor és kelésekor uralkodó száraz időjárás Bulgáriában is lelohasztotta a termésvárakozásokat. A betakarítható terület nagysága 16 százalékkal kisebb, mint tavaly volt. A várható hozam 2,4-2,7 t/ha lehet, míg az össztermés 380-420 ezer tonna körül alakul az előrejelzések szerint. Ez 12-20 százalékos visszesést jelent tavalyhoz képest - nem a hozamcsökkenés, hanem az időjárási okokból szűkült termőterület miatt.

Napraforgót 676 ezer hektáron vetettek a bolgárok, a magas olajsavas változat nagy aránya mellett. A tavalyi gyatra értékesítési ár ellenére 13,5 százalékkal nőtt a kultúra termőterülete. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad, akkor az 1,9 millió tonnát is átlépheti a bolgár össztermés. Ez kivételesen megegyezik a tavalyi eredménnyel, ha viszont a területcsökkenést is figyelembe vesszük, egy 13,5 százalékos hozamkiesést kell megállapítanunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?