2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Minden kultúrára igaz: legalább 12 százalékos a hozamkiesés

agrarszektor.hu
Az USDA előrejelzésében a Bulgáriában a repce, árpa, búza, napraforgó és kukorica várható termése kísértetiesen úgy alakul, mint nálunk. A hozamokat és a terméscsökkenés mértékét egy az egyben értelmezni lehet Magyarországra is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az USDA infiormációi szerint márciustól április elejéig 50-90 százalékkal kevesebb csapadék érkezett a bolgár a földekre (hasonlóan a magyar helyzethez). Emiatt búzából az átlaghozamokat csak 4,5- 4,9 t/ha -ra teszik, az össztermést pedig 5-5,5 millió tonna körül várják. Tavaly csaknem 6 millió tonnás eredménnyel zárták az évet, vagyis 14-26 százalékos terméscsökkenést kell elkönyvelniük ebben az évben. Az őszi árpa hozama átlagosa 4- 4,3 tonna lehet hektáronként, így a betalarított mennyiség 460-500 ezer tonna lehet. Ez 13-23 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben volt.


A kukorica vetésével május elejéig jól haladtak a  bolgárok. Mivel az esők is megérkeztek, pillanatnyilag ígéretesen indul a szezon, így a tavalyi rekordtól (3,5 millió tonna) elmaradó, de jónak számító, 3,1 millió tonnás össztermést sem tartanak kizártnak az elemzők. A tavalyi csúcstól ez 12 százalékkal maradna el.

A repce vetésekor és kelésekor uralkodó száraz időjárás Bulgáriában is lelohasztotta a termésvárakozásokat. A betakarítható terület nagysága 16 százalékkal kisebb, mint tavaly volt. A várható hozam 2,4-2,7 t/ha lehet, míg az össztermés 380-420 ezer tonna körül alakul az előrejelzések szerint. Ez 12-20 százalékos visszesést jelent tavalyhoz képest - nem a hozamcsökkenés, hanem az időjárási okokból szűkült termőterület miatt.

Napraforgót 676 ezer hektáron vetettek a bolgárok, a magas olajsavas változat nagy aránya mellett. A tavalyi gyatra értékesítési ár ellenére 13,5 százalékkal nőtt a kultúra termőterülete. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad, akkor az 1,9 millió tonnát is átlépheti a bolgár össztermés. Ez kivételesen megegyezik a tavalyi eredménnyel, ha viszont a területcsökkenést is figyelembe vesszük, egy 13,5 százalékos hozamkiesést kell megállapítanunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31