Újabb áldozatot szedett a hosszantartó esőzés: gyomkáosz jöhet a magyar földeken

agrarszektor.hu
Nem tudnak rámenni a gépeikkel a felázott földekre a gazdálkodók az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt. Ez jelentősen hátráltatja a vegyszeres gyomirtás elvégzését, és akadnak olyan területek, ahol az is kérdéses, hogy a gazdák egyáltalán meg tudják-e majd csinálni a szükséges kezeléseket a növényeken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelentősen hátráltatja a vegyszeres gyomirtás elvégzését az elmúlt időszak csapadékos időjárása a tavaszi vetésű növényeknél, a gazdálkodók ugyanis nem tudnak rámenni gépeikkel a felázott földekre - mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Ha mégis sikerült elvégezni a szükséges kezelést, akkor sok helyen az okoz problémát, hogy a kiszórt vegyszert lemossa az eső. A legnagyobb probléma a Dunántúlon és az Alföld középső részein van, itt ugyanis a csapadékhiány átfordult többletbe.

Több olyan terület is akad az országban, ahol az is kérdéses, hogy egyáltalán el tudják-e majd végezni a szükséges kezeléseket a gazdák, hiszen a húsz fok körüli nappali hőmérséklet a sok csapadékkal robbanásszerű növekedést okoz a kukoricánál - emelte ki a GOSZ elnöke. A gyomirtást legfeljebb a kukorica hat-, nyolc-, esetleg tízleveles állapotáig lehet elvégezni, amit a hirtelen növekedéssel hamar meg is haladhat a növény, így a gazdálkodók lekéshetnek a gyomirtásról. Az őszi kalászosoknál is akad probléma, fennáll ugyanis a kalászvédelem és a gombairtószeres kezelések elmaradásának a veszélye. 

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?