Meggy: bejött a prognózis

agrarszektor.hu
A napokban megkezdődne a meggyszüret, azonban erre sok helyütt nem a szokott módon kerül sor, mivel a virágzás idejére eső égető aszályt követően rövid időre sűrűsödött a hatalmas mennyiségű csapadék - derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei termést az idén az aszály és az azt követő csapadékosabb idő egyaránt befolyásolta, ugyanakkor stabil piaci körülményekre számítanak az ágazati szereplők. A FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Alma Terméktanács közös prognózisa szerint az idén 60 ezer tonna körüli termést szedhetnek a termesztők, ami jelentősen elmarad a tavalyi 90 ezer tonnás rekordközeli mennyiségtől - írja a Magyar Nemzet. A szervezetek szerint ugyanakkor még meglehetősen képlékeny a terméskilátásokra vonatkozó előrejelzés mind Magyarországon, mind az európai versenytársaknál.

A friss árprognózis szerint a hazai gazdálkodók az átlagosnál 15-30 százalékkal magasabb áron értékesíthetnek a szezon elején.

Hazánk Európa legnagyobb meggytermesztő országai közé tartozik, átlagosan 70 ezer tonna meggyet szüretelnek a helyi gazdálkodók. A kontinens legnagyobb piaca a lengyel, 150-200 ezer tonnás átlagterméssel, őket követi Szerbia, 80-90 ezer tonnával. Számottevő mennyiséget termesztenek még Németországban, ám a termőterület évről évre csökken, 15-20 ezer tonna a betakarított mennyiség.


A magyar piaci viszonyokat ezért nagyban befolyásolja az említett három ország. A szerb gazdák jó termésre számítanak, az ültetvényeket elkerülték a tavaszi fagyok. Németországban átlagos termés várható. A legnagyobb, lengyel piacon ugyanakkor jelentős a bizonytalanság. Ennek oka, hogy kiterjedtebb fagyok érték a gyümölcsösöket. Egyelőre annyit látnak a szakemberek, hogy a rekordalacsony hetvenezer tonnánál több, ám a rekordmagas 200 ezer tonnánál jóval kevesebb termés várható.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Hazánkban a virágzás idején a száraz­ság, elsősorban a légköri aszály, majd a virágzást követően a borongós és csapadékos időjárás miatt átlag alatti termésre lehet számítani, ami a tavalyitól 30-40 százalékkal is elmaradhat. Az agrárszektor.hu már május elején bemutatta ezt a helyzetet:

EZ IS ÉRDEKELHET

A terméskilátások - az azóta is folyamatosan tartó gyümölcshullás miatt - az utóbbi egy-két hétben kismértékben tovább romlottak. Ugyanakkor a piaci körülmények kiegyensúlyozott szezont vetítenek előre, a kereslet némileg magasabb lehet. Ennek oka, hogy Magyarország évi átlagos 70 ezer tonnás meggyterméséből nagyjából húszezer tonna megy exportra és ötvenezer tonna a belső piacainkra.

Friss gyümölcsként mindössze a termés 5-8 százalékát értékesítik, a többit feldolgozzák:

jellemzően befőtt és mirelit termék készül a gyümölcsből. A kivitelünk döntő többségét a német gyártók dolgozzák fel. A piaci stabilitáshoz hozzájárulhat az is, hogy az európai raktárakban nincs felhalmozott lé- és sűrítménykészlet, ám ezekből hiány sincsen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?