Meggy: Mennyi lesz az ára?

Agrárszektor
Most "tisztulnak" a fák, azaz hullajtják el azokat a gyümölcskezdeményeket, amelyekből már nem lesz termés. A virágzás után ez a második olyan fenológiai fázis, ami sokat mond a hozzáértőknek. Az agrárszektor.hu 5-10 hektáros meggyesekkel rendelkező termelőket, illetve egy több száz hektárt átlátó szaktanácsadót kérdezett róla, milyennek látják az idei esélyeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az utóbbi két hétben 60 mm eső hullott, ezzel az aszályhelyzetnek vége is lett, a korábbi szárazság azonban nem múlt el nyomtalanul. Egy 7 hektáros meggyültetvénnyel rendelkező termelő arról számol be, hogy volt egy kis fagy is márciusban, de az alapvető gondot a virágzáskori légköri aszály okozta. A bibe felülete nem volt elég nedves a termékenyüléshez.

Sok volt a virág, de mi lesz a vége?
Egy átlagévben egy fán 40-50 kiló meggy terem nálam. Tavaly jó évünk volt 50 kilogrammal, most viszont csak 20 kilóra számítok, annyira rossznak látom a termékenyülést"

- tépelődik a gazda. Pest megyében egy 10 hektáros ültetvényt ápol a megkérdezett termelő. A fák egészségi állapotát jónak ítéli, de a várható termésmennyiséget rossznak."Sok volt a virág, de a kötés után sokat elhullajtott. Most az apróbb gyümölcskezdemények hullanak, szerintem csak a tavalyi termés felére állhatnak be a fák. Május 25-ig azonban még sokat nőhetnek a gyümölcsök, és a mostani állapothoz képest még jelentős is lehet a javulás" - magyarázza az esélyeket. "A német és a lengyel piac tart minket sakkban. A végen úgy is az számít majd, hogy ezekben az országban mennyi meggy terem" - mondja, majd hozzáteszi:

A kínálat függvényében 50 és 250 Ft között bármennyi lehet a meggy ára, csak az a biztos, hogy a munkások órabére már 1500 forintra emelkedett..."

Győr-Moson-Sopronban a 11 hektáros meggyterület felét a kompótnak való, másik felét a cigánymeggy foglalja el a megkeresett gazdaságban. A termelő szerint korai még mennyiségekről nyilatkozni, csak az arányok biztosak: tavaly cigánymeggyből volt kevés és kompótból sok, most pedig fordítva lesz. "Itt nem volt légköri aszály a virágzáskor, inkább a hűvös, szeles idő miatt látogatták kevésbé a méhek az ültetvényt.Abban bízok, hogy nemcsak nálunk rosszabb a kötés a tavalyinál, hanem a lengyeleknél is, bár erről még csak mendemondákat hallani.

Tavaly a cigánymeggyért kilónként csak 50-60 forintot kaptam, a kompótért pedig 80-120 forintot. Bízom benne, hogy idén jobban alakulnak az árak."

"Szaktanácsadóként több száz hektár meggyesre van rálátásom az ország keleti felében" - bukkanunk rá egy igazán kompetens interjúalanyra. A szakember  több tanácskozáson is részt vesz ezen a héten, ahol az idei terméskilátásokat is  megtárgyalják. Az eddigi információk alapján ő a közepesnél jobb termésre számít, de pontosabban fogunk látni 10 nap múlva, a tisztulás végén.

Vagy mégis szép termés várható?
Tudom, hogy több helyen is gondot okozott a fagy, de ennek területi kiterjedése kisebb volt a tavalyinál. Most a melegedő időjárással meredeken növekszik a monília támadásának esélye, ezért azonnali védekezésre van szükség. Hamarosan érkezik a cseresznyelégy is. Mindez nem rendkívüli. Ami igazán rosszul érte idén a fákat, az a virágzáskori hűvös és légszáraz időjárás volt. Ha látogatták is a méhek az ültetvényeket, a kötődés rosszabb volt a száraz bibék miatt. A gyümölcsök érésekor azonban még kompenzálhatnak a fák a meggy méretével.

- összegez a szakember. Tavaly országosan mintegy 9500 tonna meggy termett, idén ezt nem valószínű hogy elérjük, de egy jó közepes termés szerinte még lehet belőle. Kulcsfontosságú a lengyel termés volumene, de mivel ők fenológiában lényegesen hátrább vannak nálunk, csak hetek múlva fog eldőlni, hogy milyen irányban befolyásolják az árakat. A szaktanácsadó az ártalálgatásoknak a következőkkel vet véget:

Az idei átvételi ár a kompótmeggyért biztosan 100 forint fölött indul, de a 150-et szerintem nem éri el."
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?