Az ukránok kukoricával, a brazilok szójával árasztják el a világot

agrarszektor.hu
25 millió tonna ukrán kukorica és 75 millió tonna brazil szója áll a világpiac rendelkezésére a 2019/20-as gazdasági évben az USDA jelentése szerint. A szója több mint felét Kína vásárolja meg, a maradékból pedig Európa vásárol be alaposan. A szójabeszerzési útvonalak további alakulása nagyban függ attól, hogy Washington és Peking milyen megállapodást köt a következő tárgyalási fordulóban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei ukrán gabonatermés az USDA módosított előrejelzése szerint a következőképpen alakulhat a 2019/20-as gazdasági évben:

  • Árpa 9,3 millió tonna  - 22 százalékos növekedés az előző évhez képest, ennek a fele exportra kerülhet.
  • Kukorica 33,3 milió tonna - 7 százalékkal kevesebb, mint tavaly, de 25,4 millió tonna így is a külföldi piacokra kerül.
  • Búza 29 millió tonna - 16 százalékos növekedés 2018/19-es képest, ebből 18,5 millió tonna hagyhatja el az országot.

Brazíliában 37 millió hektárosra bővült a szója termőterülete - az összes mezőgazdasági föld több mint felét ez a növény foglalja el. Noha a szójatermesztés jövedelmező és ezért vonzó tevékenység, a világpiaci kereslet csökkenése miatt a következő szezonban nem várható további területbővülés. A globális piacon Kína lenne a legnagyobb vásárló, de itt éppen az afrikai sertéspestis tizedeli az állatállományt.

A brazil szójahozamok idén átlagosnak mondhatók (3,4 t/ha), de a végeredmény így is egy újabb rekordot hozhat. Az USDA jelentése szerint 124 millió tonna babra van kilátás, így a 2019/20-as gazdasági évben akár 75 millió tonna termés is útra kelhet az óceánon át. Az exportált mennyiség 50-55 százalékára Kína tart igényt, a maradék nagy része pedig az Európai Unióban landol. Ha azonban Peking és Washington viszonya rendeződik - a tárgyalások most indulnak újra a felek között -, akkor a kínaiak ismét érdeklődni kezdenek az USA szójakínálata iránt, ami 2020-ban csökkentheti a brazilok szójavetési kedvét. Most azonban a kereskedelmi feszültségen túl az Egyesült Államok várhatóan jóval kisebb szójatermése is gátolja az üzletet a vitázó felek között.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03