Az ukránok kukoricával, a brazilok szójával árasztják el a világot

agrarszektor.hu
25 millió tonna ukrán kukorica és 75 millió tonna brazil szója áll a világpiac rendelkezésére a 2019/20-as gazdasági évben az USDA jelentése szerint. A szója több mint felét Kína vásárolja meg, a maradékból pedig Európa vásárol be alaposan. A szójabeszerzési útvonalak további alakulása nagyban függ attól, hogy Washington és Peking milyen megállapodást köt a következő tárgyalási fordulóban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az idei ukrán gabonatermés az USDA módosított előrejelzése szerint a következőképpen alakulhat a 2019/20-as gazdasági évben:

  • Árpa 9,3 millió tonna  - 22 százalékos növekedés az előző évhez képest, ennek a fele exportra kerülhet.
  • Kukorica 33,3 milió tonna - 7 százalékkal kevesebb, mint tavaly, de 25,4 millió tonna így is a külföldi piacokra kerül.
  • Búza 29 millió tonna - 16 százalékos növekedés 2018/19-es képest, ebből 18,5 millió tonna hagyhatja el az országot.

Brazíliában 37 millió hektárosra bővült a szója termőterülete - az összes mezőgazdasági föld több mint felét ez a növény foglalja el. Noha a szójatermesztés jövedelmező és ezért vonzó tevékenység, a világpiaci kereslet csökkenése miatt a következő szezonban nem várható további területbővülés. A globális piacon Kína lenne a legnagyobb vásárló, de itt éppen az afrikai sertéspestis tizedeli az állatállományt.

A brazil szójahozamok idén átlagosnak mondhatók (3,4 t/ha), de a végeredmény így is egy újabb rekordot hozhat. Az USDA jelentése szerint 124 millió tonna babra van kilátás, így a 2019/20-as gazdasági évben akár 75 millió tonna termés is útra kelhet az óceánon át. Az exportált mennyiség 50-55 százalékára Kína tart igényt, a maradék nagy része pedig az Európai Unióban landol. Ha azonban Peking és Washington viszonya rendeződik - a tárgyalások most indulnak újra a felek között -, akkor a kínaiak ismét érdeklődni kezdenek az USA szójakínálata iránt, ami 2020-ban csökkentheti a brazilok szójavetési kedvét. Most azonban a kereskedelmi feszültségen túl az Egyesült Államok várhatóan jóval kisebb szójatermése is gátolja az üzletet a vitázó felek között.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?