Imádkoznak a magyar gazdák: egyetlen dolgon múlik az idei búza csúcsminősége

agrarszektor.hu
Jobb lehet idén a búza minősége mint az elmúlt években, ehhez azonban arra van szükség, hogy az aratás alatt már ne essen nagyobb mennyiségű eső. Mennyiségileg ugyan csak gyenge-közepes termés várható, de ha minden jól megy, akkor augusztus elsejére befejeződhet a búza betakarítása.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Ha a következő napokban nem esik nagyobb mennyiségű eső, akkor akár augusztus elsejére is végezhetnek a gazdák a búza aratásával - mondta az InfoRádiónak Vancsura József, a Magyar Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. Nagy melegben általában tíz nap alatt be szokott fejeződni a búza betakarítása, idén azonban az esők miatt biztosan több időre lesz szükség. Az elmúlt napokban ismét leesett 10-20 milliméter csapadék az országban, így a hétvégén leállt az aratás, és csak a hét elején indulhatott újra, ráadásul csak azokon a területeken, ahol a gabona megfelelő módon megszáradt. A kombájnok ugyanis csak akkor tudják kicsépelni a gabonát, ha az kellően száraz, és csak így kerülhet a magtárakba - hangsúlyozta a tiszteletbeli elnök.

Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás

Mennyiségileg gyenge-közepes termés várható, a minőség azonban jobb lehet, mint az elmúlt években, főleg ha nem lesz már nagyobb eső, amely kimosná a sikért a kalászból - közölte Vancsura József. A nagy aszály után érkező sok eső miatt a búza a déli megyékben sarjúkalászokat, oldalkalászokat hozott, és ezeken a szemek később érnek be. Ez komoly fejtörést okozott a gazdáknak, a nagy meleg miatt azonban végül ezek is időben beértek és ezek a búzatáblák is betakarításra alkalmassá váltak. Ez a folyamat valószínűleg az északi megyékben is le fog majd zajlani - tette hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?