Óriási károkat okozhat a hőség a gyümölcsösökben: így védekezz a káros sugarak ellen

agrarszektor.hu
Napok óta az erős UV-sugárzásra hívják fel a figyelmünket a meteorológusok, ez az extrém időjárás és hőség pedig a gyümölcsök érését is gátolja. Nehéz a védekezés a napsugárzás ellen, vannak azonban hatékony megoldások, amelyekkel megvédhetjük a terméseket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az extrém időjárás, az erős UV-sugárzás, és a hőség a gyümölcsöket is megviseli, a fejlődő termésekre pedig komoly hatással lehet - mondta Ledó Ferencet, a Fruitveb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Magyar Mezőgazdaságnak. Kiemelte, hogy nem könnyű a védekezés, de azért vannak hatékony megoldások. A fajtaváltással és a jól megválasztott technológiával például csökkenthetők a veszteségek, ahol ugyanis van jégháló, ott a sugárzás ellen is védhetjük a gyümölcsösünket. Üvegházaknál és fóliánál ugyanakkor sokan festeni szokták az üveget vagy a fóliát, hogy ne legyen olyan erős a besugárzás - tette hozzá. 

Nem mindegy az sem, hogy milyen színű a takarófólia, a piros színű ugyanis sokkal előnyösebb, míg a zölddel inkább csak kárt okozunk - tájékoztatott Ledó Ferenc. A festékeknél általában az ezüst színt használják, ez ugyanis szórt fényt ad például az üvegházban. Vannak olyan vegyszerek, amelyek mattá teszik a növényeket, a dinnyénél például gyakran alkalmazzák ezt a módszert. A matt dinnyehéj ugyanis nem nyeli el a fényt, és nem tud megégni. Ez egy természetes ásványi anyag, az egészségre nem veszélyes, így senkinek sem kell ettől tartania - hangsúlyozta az elnök. 

A gyümölcsök, amiket Magyarországon termesztünk, 25-30 fok között érzik jól magukat - közölte Ledó. 35 fok fölött lelassul a növény, összezárnak a sztómák, és nem tud úgy dolgozni a növény. A legnagyobb baj akkor van, ha a meleg nap után éjszaka sem hűl le 18-20 fok alá a hőmérséklet. Eddig az volt a szerencse, hogy amikor ezek a hőségnapok voltak, még vissza tudott hűlni a levegő, és a növények éjszaka össze tudták szedni magukat, és fel tudtak készülni a következő nap elviselésére. Sajnos azoban a tartós hőség, valamint az éjszakai meleg ellen semmilyen védekezés nincsen, hiszen az árnyékolás a nap sugarai ellen valóban segíthet megvédeni a növényt, a termést, de az éjszaki meleg ellen nem használható eredményesen.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?