2023. szeptember 22. péntek Móric

Óriási károkat okozhat a hőség a gyümölcsösökben: így védekezz a káros sugarak ellen

agrarszektor.hu
Napok óta az erős UV-sugárzásra hívják fel a figyelmünket a meteorológusok, ez az extrém időjárás és hőség pedig a gyümölcsök érését is gátolja. Nehéz a védekezés a napsugárzás ellen, vannak azonban hatékony megoldások, amelyekkel megvédhetjük a terméseket.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az extrém időjárás, az erős UV-sugárzás, és a hőség a gyümölcsöket is megviseli, a fejlődő termésekre pedig komoly hatással lehet - mondta Ledó Ferencet, a Fruitveb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Magyar Mezőgazdaságnak. Kiemelte, hogy nem könnyű a védekezés, de azért vannak hatékony megoldások. A fajtaváltással és a jól megválasztott technológiával például csökkenthetők a veszteségek, ahol ugyanis van jégháló, ott a sugárzás ellen is védhetjük a gyümölcsösünket. Üvegházaknál és fóliánál ugyanakkor sokan festeni szokták az üveget vagy a fóliát, hogy ne legyen olyan erős a besugárzás - tette hozzá. 

Nem mindegy az sem, hogy milyen színű a takarófólia, a piros színű ugyanis sokkal előnyösebb, míg a zölddel inkább csak kárt okozunk - tájékoztatott Ledó Ferenc. A festékeknél általában az ezüst színt használják, ez ugyanis szórt fényt ad például az üvegházban. Vannak olyan vegyszerek, amelyek mattá teszik a növényeket, a dinnyénél például gyakran alkalmazzák ezt a módszert. A matt dinnyehéj ugyanis nem nyeli el a fényt, és nem tud megégni. Ez egy természetes ásványi anyag, az egészségre nem veszélyes, így senkinek sem kell ettől tartania - hangsúlyozta az elnök. 

A gyümölcsök, amiket Magyarországon termesztünk, 25-30 fok között érzik jól magukat - közölte Ledó. 35 fok fölött lelassul a növény, összezárnak a sztómák, és nem tud úgy dolgozni a növény. A legnagyobb baj akkor van, ha a meleg nap után éjszaka sem hűl le 18-20 fok alá a hőmérséklet. Eddig az volt a szerencse, hogy amikor ezek a hőségnapok voltak, még vissza tudott hűlni a levegő, és a növények éjszaka össze tudták szedni magukat, és fel tudtak készülni a következő nap elviselésére. Sajnos azoban a tartós hőség, valamint az éjszakai meleg ellen semmilyen védekezés nincsen, hiszen az árnyékolás a nap sugarai ellen valóban segíthet megvédeni a növényt, a termést, de az éjszaki meleg ellen nem használható eredményesen.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?