Itt a legújabb uniós termésbecslés az idei év nagy veszteseivel és nyerteseivel

agrarszektor.hu
Második éve szembesül Nyugat- és Dél-Európa a rendkívüli hőséggel és aszállyal, miközben Középkelet-Európát viszonylag megkímélte az időjárás. A legnagyobb kukorica- és napraforgóhozamok a mi régiónkban várhatóak, de a burgonya és a cukorrépa is enyhe pluszban lesz - szemben az általános európai trenddel. Ez jó hatással lehet az utóbbiak árára a betakarításkor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gyorsan vegyük sorra a legfontosabb növényeket a legelejeén. Az EU Bizottság Mars rendszere szerint

  • búzából az 5 éves átlagot 1,5 százalékkal léptük túl idén,
  • durumból pedig egyenesen 4,1 százalékkal,
  • az őszi árpa termése uniós szinten 3,8 százalékkal volt több,
  • a tavaszi árpa gyengébben muzsikált, termése az 5 éves átlag alatt maradt -1,4 százalékkal,
  • a jelek szerint kukoricából 4,1 százalékkal haladhatjuk meg az 5 éves átlagot,
  • napraforgóból edig 8,4 százalékkal!
Az idei év nagy vesztesei:
  • repce az 5 éves átlag alatt -4,7 százalékkal,
  • burgonya -3,1 százalékkal és
  • cukorrépa -4,9 százalékkal.

A Mars kiemeli, hogy a hőség és az aszály Franciaországot és Spanyolországot sújtotta idén a leginkább. A franciáknál szinte minden növény hozama a történelmi mélypont közelében jár. Magyarországot azonban kifejezetten azok közé sorolja, ahol jók a kilátások, bőségesnek ígérkezik a kukorica- és a napraforgótermés is. A burgonya és a cukorrépa is enyhe pluszban zárhatja a szezont - szemben az általános európai trenddel. Reméljük, ez érződni fog a betakarításkori árakon is.

A Mars velünk egy csoportba sorolta a román és bolgár kilátásokat, azaz a szántóföldi termelésben egyre erősebb régiós versenytársaink is jól tejesítenek idén. Romániában a napraforgó átlagtermése 11 százalékkal lehet az 5 éves átlag felett, kukoricából pedig 43 százalékos (!) a várható hozamnövekedés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?