Itt a legújabb uniós termésbecslés az idei év nagy veszteseivel és nyerteseivel

agrarszektor.hu
Második éve szembesül Nyugat- és Dél-Európa a rendkívüli hőséggel és aszállyal, miközben Középkelet-Európát viszonylag megkímélte az időjárás. A legnagyobb kukorica- és napraforgóhozamok a mi régiónkban várhatóak, de a burgonya és a cukorrépa is enyhe pluszban lesz - szemben az általános európai trenddel. Ez jó hatással lehet az utóbbiak árára a betakarításkor.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Gyorsan vegyük sorra a legfontosabb növényeket a legelejeén. Az EU Bizottság Mars rendszere szerint

  • búzából az 5 éves átlagot 1,5 százalékkal léptük túl idén,
  • durumból pedig egyenesen 4,1 százalékkal,
  • az őszi árpa termése uniós szinten 3,8 százalékkal volt több,
  • a tavaszi árpa gyengébben muzsikált, termése az 5 éves átlag alatt maradt -1,4 százalékkal,
  • a jelek szerint kukoricából 4,1 százalékkal haladhatjuk meg az 5 éves átlagot,
  • napraforgóból edig 8,4 százalékkal!
Az idei év nagy vesztesei:
  • repce az 5 éves átlag alatt -4,7 százalékkal,
  • burgonya -3,1 százalékkal és
  • cukorrépa -4,9 százalékkal.

A Mars kiemeli, hogy a hőség és az aszály Franciaországot és Spanyolországot sújtotta idén a leginkább. A franciáknál szinte minden növény hozama a történelmi mélypont közelében jár. Magyarországot azonban kifejezetten azok közé sorolja, ahol jók a kilátások, bőségesnek ígérkezik a kukorica- és a napraforgótermés is. A burgonya és a cukorrépa is enyhe pluszban zárhatja a szezont - szemben az általános európai trenddel. Reméljük, ez érződni fog a betakarításkori árakon is.

A Mars velünk egy csoportba sorolta a román és bolgár kilátásokat, azaz a szántóföldi termelésben egyre erősebb régiós versenytársaink is jól tejesítenek idén. Romániában a napraforgó átlagtermése 11 százalékkal lehet az 5 éves átlag felett, kukoricából pedig 43 százalékos (!) a várható hozamnövekedés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?