Támadnak a pockok és a bolhák!

agrarszektor.hu
Az idei repceszezon legnagyobb növényvédelmi problémája, hogy a zöldítésnek elvetett keresztesvirágú növényeken hihetetlen tömegben képes volt felszaporodni a repcét károsító bolhafajok népessége, illetve a repcedarázs egy generációja - írja növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu-n. Készülhetünk a pocokinvázióra is, a rágcsálóirtó már megkapta a szükséghelyzeti engedélyt.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A rovarölő szerrel csávázott repcevetésekben napjainkra már semmit sem ér a készítmény hatása (az csak  4 leveles korig véd), a rovarok pedig továbbra is zavartalanul telepszenek át a zöldítésből az egyre fejlettebb repcetáblák növényállományára. Több gazdálkodó idő előtti letárcsázással igyekezett megszakítani a szaporodási láncot, de a többség inkább kivár, ez pedig vajmi keveset ér. Védekezés nélkül most is tömeges a repcebolhapopuláció a vetéseken, a hűvösebb idő ellenére a repcedarázs is még mindig rajzik, és rakja tojásait a repce leveleire. A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani. A hűvösebb időjárás miatt ebben az időszakban már inkább a piretroid hatóanyagú készítményekkel és azok kombinációival lehet hatékonyan megakadályozni a további kártételeket.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A mezei pocok őszi kártétele tájegységenként igen változatos képet mutat. Van ahol azonnali beavatkozás indokolt, másutt a fertőzés még most is csak az évelő pillangósterületekre és a ruderáliákra korlátozódik. Minden eshetőségre felkészülve ismét országos felhasználásra szükséghelyzeti engedélyt kapott a Pocok-Tox rágcsálóirtó készítmény, így indokolt esetben, konkrét fertőzési adatokkal alátámasztva, szigorú feltételek mellett elvégezhető a pocokirtás. A védekezés elvégzéséhez az engedélyt a területileg illetékes kormányhivataltól lehet kérni.

Bár az őszi kalászos növényeknek még csak elenyésző hányada kelt ki, intő jel, hogy a fűféle növényeken egyre több szárnyas levéltetűt lehet látni, és a fénycsapdákban, a színes ragacsos fogólapokban sok a gabonaféléken károsító levéltetűfaj. Ezek a levéltetvek hamarosan megjelennek a frissen kikelt árpán és búzán, így rövid időn belül szívogató kolóniákkal találkozhatunk majd. A levéltetvek mellett várható a gabonaféléken károsító kabócafajok megjelenése is. A korai időszakban kialakuló fertőzés a gabonát károsító vírusfertőzés megjelenését is jelenti. Már most érdemes kihelyezni a vetések szegélyébe a levéltetvek megfigyelésére szolgáló sárga vagy zöldessárga ragacsos fogólapokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?