Kartelleztek a növényvédőszer-forgalmazók

Kartelleztek a növényvédőszer-forgalmazók

agrarszektor.hu
A gyanúba keveredett növényvédőszer-forgalmazók közül csak kettő vállalta fel a nyilvánosságot, ezek a legnagyobbaknak közé tartoznak Európában. A nyomozás csaknem egy évtizedet ölel fel, tehát nem az utóbbi évek értékesítési nehézségeit próbáltak ármegállapodásokkal ellensúlyozni a kereskedők.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A német versenyjogi hivatal 2015 óta nyomoz olyan kartellgyanús megállapodások ügyében, amelyek nem kevesebb, mint 13 piaci szereplőt érintenek a növényvédőszer-forgalmazásban. A vizsgálódás egészen a 2000-es évig nyúlik vissza, tehát nem az utóbbi évek értékesítési nehézségeit próbáltak ármegállapodásokkal ellensúlyozni a kereskedők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az építő- és energiaiparban is tevékeny, a mezőgazdaság minden szegmensében jelenlévő BayWa most megegyezésre jutott és a hatósággal: a bajor konszern kivásárolta magát a kartelleljárásból - írja a topagrar.com. A kereskedő óriáscég 68,6 millió eurót (22,6 milliárd forintot)  fizet, ha eltekintenek az időrabló vizsgálattól. Hogy fizetési kötelezettségét teljesíthesse, néhány részvénytől meg kell válnia a cégnek, ennek ellenére a vezetőség azzal számol, hogy 2019 még mindig jobb üzemi eredményt hozhat, mint 2018.

A további érintett cégek közül csak egy vállalta fel a nyilvánosságot, ez az Agravis Raiffeisen AG, ahol szintén többször is házkutatást tartottak a nyomozók.

A BayWa ellen legutóbb 2018-ban zártak le egy eljárást, ennek során a mezőgépek forgalmi árát vizsgálták kartellgyanú miatt.

Címlapfotó: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03