Kartelleztek a növényvédőszer-forgalmazók

Kartelleztek a növényvédőszer-forgalmazók

agrarszektor.hu
A gyanúba keveredett növényvédőszer-forgalmazók közül csak kettő vállalta fel a nyilvánosságot, ezek a legnagyobbaknak közé tartoznak Európában. A nyomozás csaknem egy évtizedet ölel fel, tehát nem az utóbbi évek értékesítési nehézségeit próbáltak ármegállapodásokkal ellensúlyozni a kereskedők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A német versenyjogi hivatal 2015 óta nyomoz olyan kartellgyanús megállapodások ügyében, amelyek nem kevesebb, mint 13 piaci szereplőt érintenek a növényvédőszer-forgalmazásban. A vizsgálódás egészen a 2000-es évig nyúlik vissza, tehát nem az utóbbi évek értékesítési nehézségeit próbáltak ármegállapodásokkal ellensúlyozni a kereskedők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az építő- és energiaiparban is tevékeny, a mezőgazdaság minden szegmensében jelenlévő BayWa most megegyezésre jutott és a hatósággal: a bajor konszern kivásárolta magát a kartelleljárásból - írja a topagrar.com. A kereskedő óriáscég 68,6 millió eurót (22,6 milliárd forintot)  fizet, ha eltekintenek az időrabló vizsgálattól. Hogy fizetési kötelezettségét teljesíthesse, néhány részvénytől meg kell válnia a cégnek, ennek ellenére a vezetőség azzal számol, hogy 2019 még mindig jobb üzemi eredményt hozhat, mint 2018.

A további érintett cégek közül csak egy vállalta fel a nyilvánosságot, ez az Agravis Raiffeisen AG, ahol szintén többször is házkutatást tartottak a nyomozók.

A BayWa ellen legutóbb 2018-ban zártak le egy eljárást, ennek során a mezőgépek forgalmi árát vizsgálták kartellgyanú miatt.

Címlapfotó: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?