Szója és kukorica Szibériában? - Hamarosan lehetséges!

Szója és kukorica Szibériában? - Hamarosan lehetséges!

agrarszektor.hu
Szibériában az átlaghőmérséklet az elmúlt száz évben 1,44 C fokkal emelkedett, a belátható jövőben már a kukorica és szója is termeszthetővé válik Oroszország zord tájain - vélekednek az ottani klímakutatók.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Orosz Tudományos Akadémia Krasznojárszki Kutató Intézetének munkatársai, a klímaváltozás lehetséges következményeit tanulmányozva megállapították, hogy akár a közeli jövőben Szibéria bizonyos körzeteiben lehetővé válhat a kukorica és a szója korai fajtáinak termesztése, írja az agroxxi.ru-ra hivatkozva az agroinform.  A levegő és a talaj átlaghőmérsékletének, valamint az évi átlagos csapadék mennyiségnek az emelkedésével már jelenleg is elmosódnak a határok a termesztési körzetek között, és a művelhető vagy részben hasznosítható területek határának északra tolódása, valamint az egész éven át fagyott talajok lassú szűkülése figyelhető meg.

Oroszország egészére számítva az átlaghőmérséklet a legutóbbi száz év alatt 1,26 Celsius-fokkal emelkedett, a Jenyiszej-menti Szibériában ez 1,44 fokot tett ki, 2050-ig pedig újabb 0,5 C fokos felmelegedés, valamint az éves csapadékmennyiség 28 mm-rel való növekedésére lehet számítani. Mindez alapvetően megváltoztatja az óriási országrész klimatológiai térképét, és kiterjeszti a növénytermesztés lehetőségeit, amelyek az adott körzet mocsaras területeinek lecsapolása révén tovább bővülnek.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a felmelegedés által kiváltott átalakulások Szibériában gyorsabban mennek végbe mint az ország európai területein vagy a világ más körzeteiben. A kontinensnyi nagyságú Szibéria esetében egyelőre nehéz felbecsülni, hogy a felmelegedés pontosan mennyivel növeli a művelhető területet, de

ha a jelenleg parlagon heverő földterületeknek akár csak 1 százalékát sikerül termelésbe vonni, az több százezer hektárnyi új termőterületet jelenthet.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?