Szója és kukorica Szibériában? - Hamarosan lehetséges!

Szója és kukorica Szibériában? - Hamarosan lehetséges!

agrarszektor.hu
Szibériában az átlaghőmérséklet az elmúlt száz évben 1,44 C fokkal emelkedett, a belátható jövőben már a kukorica és szója is termeszthetővé válik Oroszország zord tájain - vélekednek az ottani klímakutatók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Orosz Tudományos Akadémia Krasznojárszki Kutató Intézetének munkatársai, a klímaváltozás lehetséges következményeit tanulmányozva megállapították, hogy akár a közeli jövőben Szibéria bizonyos körzeteiben lehetővé válhat a kukorica és a szója korai fajtáinak termesztése, írja az agroxxi.ru-ra hivatkozva az agroinform.  A levegő és a talaj átlaghőmérsékletének, valamint az évi átlagos csapadék mennyiségnek az emelkedésével már jelenleg is elmosódnak a határok a termesztési körzetek között, és a művelhető vagy részben hasznosítható területek határának északra tolódása, valamint az egész éven át fagyott talajok lassú szűkülése figyelhető meg.

Oroszország egészére számítva az átlaghőmérséklet a legutóbbi száz év alatt 1,26 Celsius-fokkal emelkedett, a Jenyiszej-menti Szibériában ez 1,44 fokot tett ki, 2050-ig pedig újabb 0,5 C fokos felmelegedés, valamint az éves csapadékmennyiség 28 mm-rel való növekedésére lehet számítani. Mindez alapvetően megváltoztatja az óriási országrész klimatológiai térképét, és kiterjeszti a növénytermesztés lehetőségeit, amelyek az adott körzet mocsaras területeinek lecsapolása révén tovább bővülnek.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a felmelegedés által kiváltott átalakulások Szibériában gyorsabban mennek végbe mint az ország európai területein vagy a világ más körzeteiben. A kontinensnyi nagyságú Szibéria esetében egyelőre nehéz felbecsülni, hogy a felmelegedés pontosan mennyivel növeli a művelhető területet, de

ha a jelenleg parlagon heverő földterületeknek akár csak 1 százalékát sikerül termelésbe vonni, az több százezer hektárnyi új termőterületet jelenthet.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?