Brüsszelből üzent a szakember: növényvédő szer nélkül kevesebb lenne az élelem

Brüsszelből üzent a szakember: növényvédő szer nélkül kevesebb lenne az élelem

agrarszektor.hu
Kecskeméten, a Portfólio Agrárium 2020 konferencián Szalkai Gábor, a Magyar Növényvédelmi Szövetség elnöke élőben jelentkezett be Brüsszelből annak apropóján, hogy a 2020-as évet az ENSZ a növényegészségügy nemzetközi évének nevezte ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szalkai Gábor a Portfolio Agrárium 2020 konferencia élő bejelentkezésében örömét fejezte ki, hogy az ENSZ ráirányítja a figyelmet a növényvédelem ügyére. Mint mondta, egy ilyen nemzetközi felhívásra minden ország reagál valamiképp, rendezvények, kommunikáció kapcsolódik hozzá, és a szakma a társadalmi felelősség-vállalására is felhívhatja a figyelmet. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni róla, hogy a növényvédelem elsődleges feladata a károsítók terjedésének megakadályozása, a termelés biztonságának növelése.

Szalkai Gábor

"Most tárgyalják Brüsszelben a Közös Agrárpolitkát, a Green Deal-t (Zöld Megállapodás), a Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) és a biodiverzitási stratégiát. Ebben a helyzetben különös figyelem irányul a növényegészség ügyére is. A növényvédő szerek társadalmi megítélése negatív, amiről mi, a szakma is tehetünk. Nem tudatosítottuk a fogyasztókban, hogy 10-15 évig tart, mire egy molekulából növényvédő szer lesz, vagyis nagyon erős a szakmai kontroll. A készítmények felhasználását szintén egy sor előírás szabályozza. Sokan nincsenek ezzel tisztában" - emelte ki Szalkai.

Ugyanakkor sokat tud rontani a növényvédelem imázsán, ha valaki illegális szerekkel okoz kárt, vagy felelőtlenül alkalmazza a vegyszereket. Szalkai Gábor reményének adott hangot, hogy a városlakókhoz eljut az üzenet:  növényvédő szerek nélkül nem lenne ennyi élelmiszer a boltok polcain.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03