Hektáronként ennyi támogatás jár idén a szőlőkabóca ellen: itt vannak a részletek

Hektáronként ennyi támogatás jár idén a szőlőkabóca ellen: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium a korábbi évekhez hasonlóan, idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A támogatási program éves keretösszege 240 millió Ft.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, amely súlyos fenyegetést jelent a hazai szőlő- és borágazat számára. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédőszeres eljárás, ugyanakkor van mód az azt terjesztő vektor, az amerikai szőlőkabóca gyérítésére, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből.

Ezért az amerikai szőlőkabóca elleni felelős termelői védekezéshez az Agrárminisztérium 2020-ban is támogatást nyújt, hektáronként legfeljebb 12.000 forintot, és szőlőtermelőnként legfeljebb 240.000 forintot. A szőlőültetvényekben felhasznált növényvédőszer vételárához járó támogatás két elemből áll:

  • a növényegészségügyi megelőzés támogatása,
  • és a növényegészségügyi felszámolás támogatása.

A támogatás mértéke - mindkét támogatási elem esetében - alapvetően a növényvédőszer vételárának 75%-a. Abban az esetben azonban, ha a növényvédőszert a gépi bérmunka-szolgáltatást végző vásárolja meg és juttatja ki, a szolgáltatás ellenértékének 75%-a igényelhető vissza.

A növényegészségügyi megelőzés támogatása iránti kérelmet március 31-ig tudják benyújtani a szőlőtermelők a Magyar Államkincstárhoz. A növényegészségügyi megelőzés támogatását a fitoplazma fertőzés miatt nem körülhatárolt területekre vonatkozóan kell kérelmezni március 1-je és március 31-e között a Magyar Államkincstárnál, az általa rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon. A növényvédőszer csak ezen igénylést követően vásárolható meg és a május 1-je és július 31-e közötti védekezési időszakban juttatható ki. Mindezeket követően kell a kifizetési kérelmet benyújtani a megyei kormányhivatalhoz legkésőbb augusztus 15-ig, amelyről a Kincstár később újabb tájékoztatót tesz majd közzé.

A növényegészségügyi felszámolás támogatását a fertőzés miatt körülhatárolt területen található szőlőültetvény után lehet kérelmezni, Az elvégzett növényvédőszeres védekezést követően elégség csak kifizetési kérelmet benyújtani augusztus 15-ig a megyei kormányhivatalhoz. A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerint illetékes önkormányzat hirdetményi úton közli és az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02