Oda kell figyelni a kertekben: egyre nagyobb számban mozgolódnak a kártevők

Oda kell figyelni a kertekben: egyre nagyobb számban mozgolódnak a kártevők

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak időjárását továbbra is a tartós, egyre súlyosbodó szárazság jellemezte. A nappali hőmérséklet az évszaknak megfelelően általában 15-20 Celsius fok körül mozgott, éjszakánként azonban majdhogynem talajmenti fagyok voltak. Sokat sütött a nap, ami a virágzó növények számára kedvező feltételeket teremtett a beporzáshoz. A szárazság miatt a kórokozók megjelenése és terjedése a lisztharmat gombák kivételével visszafogott volt, viszont egyre több kártevő okoz beavatkozást igénylő problémát, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az almafa lisztharmat most még elsősorban primer fertőzés formájában van jelen, főként az arra érzékeny fajtákon, írta meg a magyarnovenyorvos.hu. A fertőzés a hajtások 2-5%-át érinti, de ez a mérték is elegendő lehet a másodlagos hajtásfertőzés elindításához párás és meleg időjárás esetén. Az almafa levélpirosító levéltetű-fertőzés lecsengőben van, friss fertőzés már nem tapasztalható. Helyette feljövőben van a zöld almafa levéltetű, mely jelenleg a hajtások 2%-án fertőz, illetve már takácsatkák is megfigyelhetőek a levelek mintegy 5%-án. Elhanyagolt és idős gyümölcsösökben látványosan terjed a vértetű, már a fiatal hajtások közelében is észlelhetőek a friss, vattaszerű tünetek a fákon. A fák elvirágzása után azonnal radikális beavatkozás lesz szükséges, máskülönben kezelhetetlenné válik a fertőzés.

A körtefákon most még nincs varasodás-fertőzésre utaló tünet, de helyette szórványosan, főként kiskertekben már látni lehet körterozsdára jellemző tüneteket, és körtelevél gubacsatka levéltüneteket. Rovarok közül a körte levélbolha minden fejlődési alakja megfigyelhető, mellette látványos tüneteket okoz a hajtáshervasztó darázs is.

A csonthéjas gyümölcsű fákon az őszibarack tafrinás levélfodrosodás már nem produkál friss tüneteket, de az erre érzékeny fajtákon 20% körüli a hajtásfertőzés nagysága. A barackmoly okozta hajtáscsúcs elhalás mértéke mintegy 15%-ra tehető. Az őszibarackon, kajszin és szilván a levéltetvek egy hét alatt az szórványos fertőzésből nagy kolóniák alkotta fertőzést idéztek elő a hajtások 2-10%-án. A meggyen a száraz idő ellenére már 1-2%-ban fertőzi a hajtásokat, de csapadék esetén a fertőzés súlyosbodása várható, illetve más csonthéjasokon is megjelenhetnek a betegség tünetei.

A dión a lassú fakadás ellenére helyenként látványos, védekezésre okot adó lombveszteséget okoznak a levélbarkók. Mellettük már várható a szemölcsös- és nemezes gubacsatka első tüneteinek megjelenése.

A szőlőben a tripszekből a sárga ragacsos fogólapok heti fogása 14-16 darab, de az arasznyi hajtásokon már jól láthatók a szőlőben károsító levél- és gubacsatkák tünetei. A feromon csapdák már fogják a tarka szőlőmoly első egyedeit, a 3 naponkénti fogás 8 darab csapdánként.

A fajspecifikus feromon csapdák most legnagyobb tömegben a keleti gyümölcsmoly lepkéit fogják, de növekvő egyedszámban repülnek a csapdákba az almamoly hímjei is. A levélaknázó molyok repülése viszont most csökkenő tendenciát mutat. A májusi cserebogár ivararány kiegyenlítődése megtörtént, itt az ideje a kártevő elleni védekezésnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?