Oda kell figyelni a kertekben: egyre nagyobb számban mozgolódnak a kártevők

Oda kell figyelni a kertekben: egyre nagyobb számban mozgolódnak a kártevők

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak időjárását továbbra is a tartós, egyre súlyosbodó szárazság jellemezte. A nappali hőmérséklet az évszaknak megfelelően általában 15-20 Celsius fok körül mozgott, éjszakánként azonban majdhogynem talajmenti fagyok voltak. Sokat sütött a nap, ami a virágzó növények számára kedvező feltételeket teremtett a beporzáshoz. A szárazság miatt a kórokozók megjelenése és terjedése a lisztharmat gombák kivételével visszafogott volt, viszont egyre több kártevő okoz beavatkozást igénylő problémát, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Az almafa lisztharmat most még elsősorban primer fertőzés formájában van jelen, főként az arra érzékeny fajtákon, írta meg a magyarnovenyorvos.hu. A fertőzés a hajtások 2-5%-át érinti, de ez a mérték is elegendő lehet a másodlagos hajtásfertőzés elindításához párás és meleg időjárás esetén. Az almafa levélpirosító levéltetű-fertőzés lecsengőben van, friss fertőzés már nem tapasztalható. Helyette feljövőben van a zöld almafa levéltetű, mely jelenleg a hajtások 2%-án fertőz, illetve már takácsatkák is megfigyelhetőek a levelek mintegy 5%-án. Elhanyagolt és idős gyümölcsösökben látványosan terjed a vértetű, már a fiatal hajtások közelében is észlelhetőek a friss, vattaszerű tünetek a fákon. A fák elvirágzása után azonnal radikális beavatkozás lesz szükséges, máskülönben kezelhetetlenné válik a fertőzés.

A körtefákon most még nincs varasodás-fertőzésre utaló tünet, de helyette szórványosan, főként kiskertekben már látni lehet körterozsdára jellemző tüneteket, és körtelevél gubacsatka levéltüneteket. Rovarok közül a körte levélbolha minden fejlődési alakja megfigyelhető, mellette látványos tüneteket okoz a hajtáshervasztó darázs is.

A csonthéjas gyümölcsű fákon az őszibarack tafrinás levélfodrosodás már nem produkál friss tüneteket, de az erre érzékeny fajtákon 20% körüli a hajtásfertőzés nagysága. A barackmoly okozta hajtáscsúcs elhalás mértéke mintegy 15%-ra tehető. Az őszibarackon, kajszin és szilván a levéltetvek egy hét alatt az szórványos fertőzésből nagy kolóniák alkotta fertőzést idéztek elő a hajtások 2-10%-án. A meggyen a száraz idő ellenére már 1-2%-ban fertőzi a hajtásokat, de csapadék esetén a fertőzés súlyosbodása várható, illetve más csonthéjasokon is megjelenhetnek a betegség tünetei.

A dión a lassú fakadás ellenére helyenként látványos, védekezésre okot adó lombveszteséget okoznak a levélbarkók. Mellettük már várható a szemölcsös- és nemezes gubacsatka első tüneteinek megjelenése.

A szőlőben a tripszekből a sárga ragacsos fogólapok heti fogása 14-16 darab, de az arasznyi hajtásokon már jól láthatók a szőlőben károsító levél- és gubacsatkák tünetei. A feromon csapdák már fogják a tarka szőlőmoly első egyedeit, a 3 naponkénti fogás 8 darab csapdánként.

A fajspecifikus feromon csapdák most legnagyobb tömegben a keleti gyümölcsmoly lepkéit fogják, de növekvő egyedszámban repülnek a csapdákba az almamoly hímjei is. A levélaknázó molyok repülése viszont most csökkenő tendenciát mutat. A májusi cserebogár ivararány kiegyenlítődése megtörtént, itt az ideje a kártevő elleni védekezésnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?