Ez nem vicc: veszélyes kórokozók és kártevők lephetik most el a magyar kerteket

Ez nem vicc: veszélyes kórokozók és kártevők lephetik most el a magyar kerteket

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban folytatódott a hamisítatlan nyári időjárás. A 30 fok körüli meleget csak időnként szakította meg egy-egy hidegfront, főként délen és keleten, ahol a zivatargócokban heves esőzések alakultak ki. Az éjszakai hőmérséklet általában ritkán csökkent 20 fok alá. A cseresznye mostanra leérett, és a meggy szezonja is a végét járja, most kezdődik azonban az őszibarack érési időszaka. Nem árt ugyanakkor résen lenne, több kártevő és kórokozó okozhat ugyanis komoly károkat most az almában, a szilvában és a szőlőben.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az alma fajtától függően elérte a 90 százalék fejlettséget. Kórokozók közül továbbra is az almafa lisztharmaté a főszerep, bár a több csapadékot kapott tájegységekben a varasodás fertőzés veszélye is jelentősen fokozódott - írja a magyarnovenyorvos.hu. A meleg és a párás klíma miatt főként a körtésekben, de almában és birsben is állandó a fertőzésveszély a baktériumos tűzelhalástól. A veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a fertőzött hajtások levágásával és réztartalmú készítmények rendszeres kijuttatásával. A hőség hatására kissé csökkent a levéltetűvel fertőzött hajtáscsúcsok aránya, de még így is jelentős a szívogatás, akárcsak a vértetű terjedése a lombkorona belsejében, ahová a permetlé bejuttatása gyakran nehézségekbe ütközik. Kellő biológiai hatékonyságot viszont csak akkor érünk el, ha a kezelés eléri a fertőzött gócokat. Ugyanez a helyzet a kaliforniai pajzstetű terjedésének a megfékezésével is. A télvégi olajos lemosó permetezés hatékonyan gátolta idáig a kártevő terjedését, de a kedvező klíma hatására ismét erőre kapott a kaliforniai pajzstetű. Friss "lázfoltokat" már a gyümölcsökön is megfigyelhetünk, de ez a jelenség más, elhanyagolt gyümölcsfákon is érezhetően jelen van. Az almamoly töretlenül rajzik, időjárástól függően ugyan ingadozik a csapdák által fogott egyedek száma, de a 3 naponkénti fogás így is 20-30 darab.

A korai szilvafajták színeződése megkezdődött, ugyanakkor a szilvamoly folyamatosan rajzik, a 3 naponkénti fogás itt is 20-40 db körül ingadozik, míg a több gyümölcsfélére veszélyes keleti gyümölcsmolyból most is, mint tavasz óta folyamatosan 50-100 darab a 3 naponkénti fogott lepke a feromon csapdákban. A kártevők mellett ügyelni kell a kórokozók terjedésének megfékezésére is. A csonthéjas gyümölcsű növények sztigminás levél- és termésfoltossága folyamatosan fertőz, így elhagyhatatlan az ilyen irányú kezelés is. A már letermett cseresznye és meggy mellett fontos a szilva, a kajszi és az őszibarack lombozatának a védelme, a korai lombhullás elkerülése érdekében.

A szőlő ültetvények egészségi állapota eddig jónak mondható, pedig folyamatos a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és helyenként a feketerothadás fertőzés veszélye. A jobb nedvesség ellátottság miatt időszerű a tőkék zöldmunkáinak az alapos elvégzése, a fürt nélküli hajtások eltávolítása, a fürtök kiszabadítása a levelek takarásából, mert így szellősebbé válik a lombozat, a permetlé pedig eljut a fürtökhöz. A nyugati tájegységek szőlőültetvényeiben újabb feketerothadás tünetek figyelhetők meg, míg a korábbi fertőzésből származó foltokon megfigyelhetők a kórokozó szaporító képletei (piknídiumok). Az amerikai szőlőkabóca lárvák többsége, már a hűvösebb körzetekben is L3-L4-es fejlettségű, tehát itt is időszerű a kártevő elleni kezelések megkezdése. Az aranyszínű sárgaság fitoplazmával fertőzött tőkéken már láthatók a betegség jellegzetes tünetei, tehát el kell távolítani a beteg tőkéket az ültetvényből és meg kell semmisíteni azokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?