Bulgária nem viccel: durva, ami az ország gyümölcstermesztésével történik

Bulgária nem viccel: durva, ami az ország gyümölcstermesztésével történik

agrarszektor.hu
A bolgár mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2021-ben 65,5 ezer hektárra nőtt a belföldi gyümölcstermő terület, ami 1%-os növekedést jelent. Továbbra is domináns a csonthéjasok szerepe.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A bolgár agrárminisztérium kimutatása szerint a 2021-es évben a hazai gyümölcstermő terület 1%-kal, 65 497 hektárra nőtt. Bővülést mutatott a valóban leszüretelt ültetvények területe is, de tavaly még így is a termőterület 11%-án maradt a fákon a gyümölcs időjárási vagy egyéb okokból. A fiatal, még nem termőkorú ültetvények területe 10,9 ezer hektár. A teljes betakarított ültetvények területének 24%-án cseresznye és kisebb részben meggy, 21%-ban pedig szilva található, és az új telepítésű ültetvények legnagyobb része is szilva - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A 2020-as évhez képest 12%-kal több, összesen 226 118 tonna gyümölcs termett Bulgáriában 2021-ben, ebből 63 ezer tonna szilva, 52 ezer tonna cseresznye és 44 ezer tonna alma - ez a három faj adja a teljes termés 71%-át. A legjelentősebb változások közé sorolható, hogy megduplázódott a kajszi termőterülete, és hogy a 2021-es almatermés 16%-kal volt nagyobb a 2020-asnál. Csökkenés figyelhető meg ugyanakkor a málna (-10%) valamint a cseresznye (-8%) termésének mennyiségében.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?