Nagy a baj: kártevőinvázió fenyegeti a magyar gyümölcsösöket

Nagy a baj: kártevőinvázió fenyegeti a magyar gyümölcsösöket

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét folyamán tovább folytatódott a száraz, átlagos hőmérsékletű időjárás. Kisebb- nagyobb mennyiségű eső volt ugyan országszerte, de ez a mennyiség közel sem pótolta a január óta folyamatosan emelkedő csapadékhiányt, legfeljebb arra volt jó, hogy átmeneti frissülést hozzon és néhány nedvességigényes kórokozó első tüneteit előhozza. A gyakran viharos szél tovább szárítja a talajokat, sok a porverés és a defláció a könnyű talajokon, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az alma intenzív hajtásnövekedése és gyümölcsnövekedése mellett tovább erősödött a lisztharmat primer tüneteinek a terjedése. A kisebb esők elegendőek voltak a varasodás első tüneteinek a megjelenéséhez. Ha csapadékosabb idő lenne, a fertőzés további terjedése rohamosabbá válna, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A levélaknázó molyok többsége most nem rajzik, néhol gyengén rajzik a lombosfa fehérmoly. Az almamoly viszont továbbra is közepes mértékben, de egyenletesen repül a feromon csapdákba a hím egyedek. A levéltetű fertőzés a hajtásvégeken gyenge mértékben tovább emelkedett.

Az érzékeny meggy fajtákon fokozódott a virág- és hajtásfertőző moníliás megbetegedés tünete, sok az elhalt hajtás és vessző a fákon. Többfelé a meggy és cseresznye fákon táplálkozik az aranyos virágbogár. A kártevő a májusi cserebogárhoz hasonló levélrágást okoz. Ez utóbbi kártevő befejezte rajzását, most rakják petéiket a talajba rajzási helyeiken, illetve a környező szántóterületeken. Az első cseresznyelegyeket már megfogta a sárga ragacsos fogólap, ezért a fogólapokat érdemes mindenhová kihelyezni. A legyek peterakásának kezdete 10-15 nap múlva várható, de a gyakorlati tapasztalatok szerint a rajzás és a tojásrakás is elhúzódó lesz.

A gyümölcsmolyok közül továbbra is a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása a tömeges, a többi kártevőé most gyenge vagy szünetel. Körtefákon és szőlőn a szivarsodró eszelény jellegzetes tüneteit lehet megfigyelni. Dión a most fejlődő leveleken már megjelent a szemölcsös gubacsatka kárképe, némely levél a fertőzéstől vöröses árnyalatú színt vett fel. A szemölcsös gubacsatka fertőzést hamarosan követni fogja a nemezes gubacsatka is.

A szőlő ültetvényekben a szárazság kedvez a levélatka fertőzés további erősödésének. A 25-40 cm-es hajtások között sok a gyengén fakadó rügy, melynek részbeni oka az erős atkafertőzés. A déli tájegység ültetvényeiben megjelent a lisztharmat fertőzés primer tünete a leveleken, viszont peronoszpórás leveleket még nem látni. A lisztharmat és az atkafertőzés blokkolására használt kénnel most jó hatást lehet elérni. Csapadékosabb körzetekben egyre több feketerothadásos levélfoltot lehet megfigyelni. A kezdeti világossárga foltok egy része már megbarnult és megtalálható a foltokban a kórokozó szaporító képlete. A tarka szőlőmoly első nemzedékének a rajzása megállt, a lárvák kelnek, figyeljük a szőlőfürtök fertőzöttségét, és szükség esetén védekezzünk a kártevő ellen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?