Ezek a kártevők óriási károkat okozhatnak a gyümölcsösökben: most kell védekezni

Ezek a kártevők óriási károkat okozhatnak a gyümölcsösökben: most kell védekezni

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten folytatódott az évszaknak megfelelő, de kissé változékony időjárás. Az időnként a Kárpát-medencébe betörő hidegfrontok erős széllel, de nagyobb mennyiségű csapadék nélkül vonultak át az országon. Továbbra is az aszály az uralkodó, hatása szinte minden növénykultúrában érezteti hatását. Növény egészségügyi szempontból jelen helyzetben a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már egy kisebb mennyiségű csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az almástermésű növények az intenzív hajtásnövekedés stádiumában vannak, a terméskezdemények mogyoró nagyságúak, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A kórokozók közül továbbra is a lisztharmat fertőzés szekunder tünete dominál, a kezeletlen vagy elhanyagolt ültetvényekben a fertőzés a hajtásvégek akár 50%-át is érintheti. Az almafa varasodás levéltünetei a több csapadékot élvező tájegységekben erősödött elsősorban, ott a fertőzés enyhe fertőzési tünetekkel a levelek 1-5%-át érinti. Már a terméskezdemények is fertőzésre fogékony állapotban vannak, ezért mindkét kórokozó ellen intenzív védekezés javasolt. Az almamoly rajzása a változékony időjárás ellenére továbbra is folyamatos, emiatt a peterakás és a lárvakelés is rendszeres védekezést indokol. A levéltetű fertőzés üteme most lelassult, de a rejtettebb életmódot folytató vértetű kolóniák folyamatosan telepszenek meg a friss hajtások környezetében. A levélaknázó molyok jelenlétének friss tünetei most nem figyelhetők meg.

A csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása ültetvényenként változóan, de továbbra is intenzív. A csapdázott hím lepkék száma időjárástól függően változik, de még így is sok. Őszibarackban a keleti gyümölcsmoly hernyói által károsított hajtásvégek aránya 1% körüli, de tekintve a folyamatos imágó rajzást, ez még emelkedő tendenciára utal. A levéltetű fertőzés erősödését most a cseresznye és meggy ültetvényekben lehet megfigyelni, ahol a hajtásvégek 2-5%-án lehet kolóniákat megfigyelni. A cseresznyelégy rajzása a változékony időjárás hatására továbbra sem erősödött, változás a közeljövőben várható ennél a kártevőnél. A rajzás mértékéről ültetvényenként kell meggyőződni a fákra kihelyezett sárgászöld színű ragacsos fogólapokkal.

Borsóban és burgonyában a levéltetű fertőzés erősnek mutatkozik, burgonyánál ez csaknem a növényállomány egészét érinti, de a borsólevéltetű fertőzés sem sokkal alacsonyabb a bimbókon és virágokon. A borsón most kell ellenőrizni a lisztharmat és rozsda első tüneteit, mert a betegségek elhatalmasodása nagy terméskiesést okozhat.

A szőlő hajtásnövekedése igen heterogén, arasznyi hajtástól az 50 cm-es hajtáshosszig változik. A fürtkezdemények növekedése folyamatos. A lisztharmat fertőzés tüneteit már több ültetvényben megtalálták a levelek fonákán. A peronoszpórás és fekete rothadás fertőzés esélyét a száraz időjárás blokkolja, de a hőmérséklet lehetővé tenné a betegségek terjedését. A levélatkák kártétele egyes, érzékeny fajtákon látványos tüneteket produkál, a fertőzést meg kell állítani a további károk elkerülése érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?