Sikerek és nehézségek a dinnyepiacon: idén is lesznek meglepetések

Sikerek és nehézségek a dinnyepiacon: idén is lesznek meglepetések

agrarszektor.hu
Ausztráliában illetéket kell fizetniük a dinnyetermelőknek, azonban ez a pénz egy célzott kutatási-fejlesztési alapba kerül. A spanyolországi fejlesztések pedig világpiaci vezető szerepet eredményeztek. Sok országban a kellemetlen időjárási körülmények okoznak termésbeli gondokat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Kína: korai indulás, komoly fejlesztések

Kínában év elején komoly növényegészségügyi problémákkal küzdöttek a hűvös időjárás miatt, sok terméket dobtak el repedt hússal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Később a koronavírus-válság a teljes gyümölcspiacot sújtotta, köztük a dinnyét is. A nyári szezont korábban kezdték, május elején, körülbelül két héttel, mint megszokott. Ebben az ütemben már jó minőségről és megfelelő terméseredményekről számolnak be, azonban a korlátozott értékesítési lehetőségek okán visszaestek az árak.

Nagyon fontosnak tartják a fogyasztói igényekhez igazított fajtanemesítést, így csak 2020-ban közel 50 új fajtát mutattak be, ami nagy része eddig jól teljesít. A megfelelő fajtaszortiment kialakítása mellett a költséghatékonyság és látványosság elvét figyelembe véve különböző kutatás-fejlesztési programokat futtatnak, mint csomagolásfejlesztés, értékesítési csatornák bővítése és márkaelemzés, mely náluk ma már elengedhetetlen része a termelésnek.

Ausztrália: illeték fejlesztési és növényegészségügyi célokra

2017 óta illetékfizetési kötelezettség terheli az ausztrál termelőket kifejezetten a dinnye kapcsán. A 20 t/év mennyiséget meghaladó értékesítés esetén fizetendő dinnyeilleték díja összesen 0,4 cent/kg (kb. 0,84 Ft/kg), melynek a legnagyobb része a dinnyére irányuló kutatási-fejlesztési alapba kerül. A kutatást amúgy a termelői tulajdonban lévő Hort Innovation nevű cég koordinálja, amely évente körülbelül 100 millió dolláros nagyságrendben végez és koordinál kertészeti fejlesztési projekteket. Az illeték egy kisebb hányada a Plant Health Australia (PHA) növényegészségügyi kormányzati szervhez kerül, amely többek között a biológiai növényvédelem kapcsán nyújt - az illetékért cserébe - tanácsadási szolgáltatást. A fejlesztési tervek egy része az exportpiacok felkutatása is, melyet a koronavírus okozta nehézségek és idén elszenvedett természeti károk mellett is igyekeznek bővíteni.

Franciaország: szervezett termelés, induló sárgadinnye-szezon

Június elejétől egészen szeptember végéig igyekeznek ellátni sárgadinnyével a francia termelők a piacot. Több olyan jó példával járulnak elénk, ami lehetővé teszi a hosszú távú tervezést, termelést. Ilyen például a Quercy dinnye, ami a Belfort-du-Quercy település és körzetében már 2004 óta földrajzi oltalom alatt áll. Átlagosan 5 hektáros gazdaságokban, összesen 76 gazda fogott össze, akik egymást erősítve meghatározott előírások szerint termelik és értékesítik a sárgadinnyét. Ez csak egy a sok jó példa közül, hiszen Franciaország az egyik legnagyobb sárgadinnye-termelő Európában: körülbelül 14000 hektáron folyik csak az összhazai sárgadinnye-termelés.

Ukrajna: hideg az idő, csúszik a szezon

Az elmúlt években nagyot lendült az ukrán dinnyetermelés és komoly szereplővé vált az európai piacon. Idén a rendkívüli hideg időjárásnak köszönhetően egyelőre késik az ukrán görögdinnye. Általában már június közepén elkezdik exportálását, de jelenleg várhatóan csak július elején tudnak majd indulni. Tavaly léptek először nagyobb tételekkel a német és osztrák piacokra, kifejezetten erre a célra fejlesztett fajtákkal: 10-12 kg-s átlagsúllyal, tartályládás csomagolásban. Az érdeklődés elképesztően nagy volt, így bíznak az idei szezonban, egyúttal a kapcsolatok megerősítésében.

Németország: pozitív is lehet az időjárás-változás

A dél-németországi tartományokban jelenleg is folynak különböző vállalati fejlesztések, törekvések, ugyanis megfigyeltek egy időszakot, amikor csökken a német piac dinnye-ellátottsága. Ezzel egyidőben az időjárás ma már lehetővé teszi, hogy bizonyos területeken görög-és sárgadinnyét is termeljenek. Ráadásul a német piacon egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság, így felértékelődnek a hazai termékek. A legjobb fajták és megfelelő technológia kiválasztása érdekében Spanyolországba utaztak többször is tanulni, emellett hazai pályán pontosan tudják, milyen különleges igényei vannak a német fogyasztóknak. Ma már vetőmag-kereskedők, -termelők és -értékesítő nagyvállalatok együttműködésben dolgoznak a minőségi termékek előállításán és értékesítésén, ráadásul már az idei évben is nagyobb volumenben folytatják a termelést, mint ez idáig, főként mini dinnyéből.

Spanyolország: mérhetetlen károkat okoz az időjárás

Az elmúlt évek és évtizedek spanyol fejlesztései, kormányzati törekvései és termelői együttműködései a termőterület bővülésén túl az exportpiacok hódításain is meglátszik: a spanyol dinnye évek óta nemzetközileg is közkedvelt szereplője a világpiacnak. Elsőként léptek a minőségi termelés útjára, majd a magszegény és a mini dinnye termelésének vezetőivé váltak. 

2020-ban azonban olyan időjárási anomáliák léptek fel, amikre még ott sem voltak felkészülve: az áprilisi indulást a rossz kötődések okán a tervezettnél kisebb mennyiséggel tudták csak kezdeni, ráadásul a heves esőzések növényegészségügyi károkat és hibás termékeket (szakadt hús) eredményeztek, amit a minőségi követelményeik szerint nem engedhettek a piacra. Az ellátási nehézségek összességében magas árakat is eredményeztek. Az első körös nehézségek után nagyon várták a júniusi második betakarítási hullámot, viszont Murciában az érés és betakarítás előtt álló területek nagy részét az elmúlt napokban jégeső tépázta meg.

A jégeső visszafordíthatatlan károkat okozott: a termések még nem voltak megfelelő érettségi állapotban: sem méretben, sem ízben nem közelítik meg az elvárt spanyol minőséget. A termelők szerint nem csak a közel 8000 euro/ha beruházási költségük, de a várt haszon szerzésének a reménye is pillanatok alatt szertefoszlott. Van még azonban Spanyolországban dinnye, hiszen kora márciustól egészen október végig képesek ellátni a piacaikat, de komoly szereplőként az őket ért károk bizonyosan hatással lesznek a dinnye-világpiacára, egyúttal az árakra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?