A sok eső megtette a hatását: tömegesen pusztítanak a kórokozók a kertekben

A sok eső megtette a hatását: tömegesen pusztítanak a kórokozók a kertekben

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, ami kihatással van a növények egészségügyi helyzetére. A korábbi tartós aszály elmúlt, sokfelé viharokkal, jégesővel tarkított időszak következett be. A csapadék eloszlása igen szeszélyesen alakult, helyenként belvízben állnak a növények, másutt fákat csavart ki a szélvihar, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az almástermésű fákon a lisztharmat mellé veszélyességben felsorakozott a varasodás és az erwiniás tűzelhalás. A lisztharmat tavasz óta erőteljesen fertőz, a varasodás és a tűzelhalás számára pedig a csapadékosabb időszakkal teremtődtek meg a járványos fertőzés feltételei, írta meg a magyarnovenyorvos.hu. A rövid inkubációs intervallum miatt, melyet a folyamatos nedvességborítás és az optimális nappali és éjszakai hőmérséklet teremtett meg, több fertőzési hullám elindulására lehet számítani. A kórokozók mellett a kártevők közül az almamoly immár április óta folyamatosan repül, már a második nemzedék lepkéi rakják tojásaikat, illetve az elhúzódó repülés miatt jelen vannak a különböző fejlődési állapotú hernyók is a termésben. Az alma mellett immár a dió termése is fertőzött, a körülmények ott is kedvezőek az almamoly számára. Az almafa vértetű a dús lombozat védelmében folyamatosan terjeszkedik a vesszőkön és hajtásokon. A szívogatás nyomán, a fiatal vesszőkön sejtburjánzás indul el, amit a viaszbevonat most még eltakar. A lombkorona belsejébe nagyon nehéz bejuttatni a permetlevet, így szinte hatástalan a védekezés. A baktériumos tűzelhalás és az esetleges jégkárok miatt fontos a réztartalmú készítmények beiktatása a permetezési fordulókba, illetve a fertőzött hajtások azonnali eltávolításával csökkenthető a tűzelhalás további terjedése.

Az éppen most érő cseresznye és meggy a sok eső hatására felrepedt, a sérült terméseken pillanatokon belül megjelent a gyümölcsfertőző monília és más, rothadást előidéző kórokozó. Két szüret között rövid várakozási idejű készítmény bevetésével csökkenthetjük a károkat. A cseresznyelégy immár erőteljesebben rajzik, így a késői érésű fajták fertőzöttségének erősödése várható.

Az érőfélben levő bogyós gyümölcsű növényeken és a cseresznyén, meggyen már megjelent a foltosszárnyú muslica is. A kártevő képes az egészséges termést is megfertőzni, mert szájszervével felsérti a bőrszövetet, és abba rakja petéit. Ettől az időszaktól, egészen őszig folyamatosan veszélyezteti a termést. A tökéletes védekezés szinte lehetetlen, a csalogató anyaggal feltöltött csapdák viszont képesek gyéríteni a muslica populációt.

A zöldségféle növényeken felszaporodóban vannak a molytetvek vagy lisztecskék. Jelenlétüket elsősorban a felröppenő lisztecske felhő, illetve a levélfonákon látható népesség jelzi. Sárgalapos csapdázással és felszívódó készítmények bevetésével gyéríthető a kártevő, emellett ajánlott a nedvesítő készítmények használata is.

Az amerikai szőlőkabóca lárvafejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását. A déli tájegységekben már a lárvák egy része elérte az L3-as stádiumot, másutt ez a napokban várható. Ez az optimális védekezési időpont a kártevő ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02