Megdöbbentő számok: drámaian visszaesett a kereslet a növényvédő szerek iránt

Megdöbbentő számok: drámaian visszaesett a kereslet a növényvédő szerek iránt

agrarszektor.hu
Egy hónap alatt közel a felére esett vissza a rovarölő és gombaölő szerek forgalma Magyarországon, míg a tavalyi évhez képest gombaölők esetében a hatodára, rovarölőknél pedig a felére csökkent. Ez a visszaesés a száraz áprilisnak, és az év elején jellemző kiemelkedően magas felvásárlásoknak tudható be. Műtrágya is sokkal kevesebb fogyott, 2020 májusában az ötödére esett vissza az értékesítés áprilishoz képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2020 májusában a beérkezett adatok alapján a műtrágya értékesítése közel az ötödére esett vissza áprilishoz képest, mivel a tavaszi növények vetése áprilisban nagy valószínűséggel lezajlott - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. Ez év májusában mintegy 25 százalékkal kevesebb műtrágya került értékesítésre, mint múlt évben ilyenkor. Ezen belül az egyszerű műtrágyák forgalma alacsonyabb, míg az összetetteké jóval magasabb volt. A vizsgált hónapban ammóniumnitrátból (AN) és mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb. Az értékesített volumen alapján arányuk az 1:5-höz alakult. Az értékesítési árak a tárgyhónapban az előző hónaphoz képest az egyszerű műtrágyák esetében alig változtak, csak az ammónium-nitrátnál volt csekély (+2,3 százalékos) áremelkedés. 2019 májusához képest az árak a tárgyhónapban jellemzően alacsonyabbak voltak, míg az AN és az NPK 15:15:15-é valamivel magasabbak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növényvédő szerek közül mind a három szerkategóriában visszaesett a kereslet, a Pulsar 40 kivételével. Amennyiben a talajfertőtlenítőktől eltekintünk, akkor a rovarölő és gombaölő szerek forgalma a felére, míg a gyomirtóké harmadára esett vissza a tárgyhónapban az előző hónaphoz képest. A korábbi év azonos időszakához képest a vizsgált szerek forgalma gombaölők esetében a hatodára, rovarölőknél a felére, míg gyomirtók esetén a kétharmadára esett vissza. Ez a csökkenés a viszonylag száraz áprilisnak és az elmúlt néhány hónap kiemelkedően magas felvásárlásainak tudható be. Az értékesítési árak az előző hónaphoz képest mérséklődtek egyes rovarölők és gyomirtók kivételével. 2019. év azonos időszakához képest a megfigyelt hónapban a legtöbb termék esetében árnövekedés volt tapasztalható (+1,4-7,8 százalékos), míg a Pictor SC és a Wing-P esetében 4,5 százalékos árcsökkenés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?