Fellélegezhetnek a magyar gazdák: igazi arató idő érkezik a héten

Fellélegezhetnek a magyar gazdák: igazi arató idő érkezik a héten

agrarszektor.hu
A múlt hét második felében főként a keleti országrészben kialakult felhőszakadások ismét megnehezítették a mezőgazdasági munkákat, többfelé rendkívül sárossá vált a talaj, a szombat óta tartó csapadékmentes időben azonban már száradni, szikkadni tudott a felszín. A száraz időt csak átmenetileg szakította meg a hétfő esti hidegfront, mely ismét a Dunától keletre okozott jelentős csapadékot. A következő napokban azonban visszatér a napos, mérsékelten meleg száraz időjárás, mely ideális a betakarítási munkák szempontjából.

Úgy tűnik, megenyhült Medárd, a múlt héten már nem esett minden nap valahol az országban, kedden, szerdán, szombaton és vasárnap jellemzően száraz időjárás uralkodott - írja a met.hu. A többi napon azonban többfelé hullott jelentős mennyiségű csapadék, főként csütörtökön és pénteken alakultak ki nagyobb felhőszakadások elsősorban a keleti országrészben, rövid idő alatt 30 mm-nél nagyobb mennyiségekkel. A Dunántúl nagy részén és a középső országrészben is nagy területeken azonban alig esett. Ez a tendencia már közel két hete megfigyelhető, hogy a keleti, főként északkeleti országrészben esik nagyobb mennyiség, míg a Dunántúl főként keleti és északi tájain alig esik. Az egyenetlen csapadékeloszlásból adódóan a talajok nedvességtartalma is nagy eltéréseket mutat az ország egyes részei között főként a felszín közeli rétegekben. Bár a belvízzel elöntött területek nagysága csökkent, még mindig elég sáros a talaj a Tiszántúl jelentős részén, északkeleten, és foltokban a Nyugat-Dunántúlon is. A felső fél méteres réteg is telített az említett tájakon, ugyanakkor a Dunántúlon nagy területen a növények számára hasznosítható vízmennyiség 50%-át sem éri el a nedvességtartalom ebben a rétegben. A felső egy métert tekintve azonban az ország nagy részén jónak mondhatók a nedvességviszonyok. 

Forrás: MTI/Varga György

Szántóföldi növényeink közül az őszi árpa és a repce aratása már javában zajlik, ahol a sár lehetővé teszi a kombájnok munkáját, és az őszi búza betakarítása is megkezdődött. Az őszi vetésekre most már a száraz és meleg időjárás az ideális az érés zavartalan befejeződéséhez és az aratáshoz. A kapás növények a csapadék és a meleg idő hatására rengeteget fejlődtek az elmúlt néhány hétben, sokat egységesedtek is az állományok. A napraforgó egyre többfelé virágzik, a kukorica pedig már embermagasságú a jó vízellátottságú területeken, és a címerhányás fenológiai fázisában van. A gyümölcsök közül érik a kajszi, a kései meggy, a málna, a bogyós gyümölcsök és már az árpával érő körte is.

Az előttünk álló héten hidegfrontok szakítják meg a napos, száraz időjárást. Kedden sokfelé várható csapadék, délután azonban nyugat felől csökkenni kezd majd a felhőzet, ismét napos idő lesz, de a hőmérséklet közel 10 fokkal visszaesik, jellemzően 25 fok alatt alakul a legmelegebb órákban is. Szerdától ismét melegedés kezdődik, pénteken és szombaton visszatér a kánikula. A napos időhöz magas UV sugárzás társul majd. Csapadékra a jelenlegi számítások szerint csak szombaton van ismét kilátás, ekkor egy újabb hidegfront kapcsán alakulnak ki záporok, zivatarok. Addig a talajok száradására lehet számítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?