Kettészakadt az ország: az időjárás is a gazdák ellen dolgozik

agrarszektor.hu
Az aratásra száraz, meleg idő kellene, hogy optimális szemnedvesség alakulhasson ki, és a keleten sokfelé sáros talajokra rá lehessen menni a gépekkel. Ugyanakkor a Dunántúlon már többfelé egyre jobban kiszárad a talaj, szomjaznak a nyári kultúrák és várják az esőt. A folytatásban szombaton este érkezik egy hidegfront, mely országszerte hoz kisebb-nagyobb csapadékot, és mintegy 10 Celsius fokos lehűlést, ezen kívül azonban száraz idő valószínű.

Az elmúlt egy hét során két csapadékhullám vonult át az országon: csütörtökön és pénteken alakultak ki záporok, zivatarok, helyenként nagyobb felhőszakadások elsősorban a keleti országrészben, rövid idő alatt 30 mm-nél nagyobb mennyiségekkel - írja a met.hu. A hét végi száraz idő után hétfőn estére hidegfront érkezett újabb csapadékkal, mely kedd délelőtt el is hagyta az országot. A két hullámból összességében többnyire 5 és 10, főleg a Tiszántúlon sokfelé 20-40, de helyenként 60-80 mm is lehullott. Ezzel szemben a Dunántúl középső részén (a Balaton környékétől északra), valamint Pakstól délre Baján át a határig alig esett. Hetek óta megfigyelhető, hogy a keleti, főként északkeleti országrészben esik nagyobb mennyiség, míg a Dunántúl főként keleti és északi tájain alig esik: a 30 napos csapadékösszeg északkeleten nagy területen a 200 mm-t is meghaladja, míg a Dunántúlon helyenként a 60 mm-t sem éri el. Az egyenetlen csapadékeloszlásból adódóan a talajok nedvességtartalma is nagy eltéréseket mutat az ország egyes részei között. A belvízzel elöntött területek nagysága csökkent, sokat szikkadt a talaj a Tiszántúlon is. A felső fél méteres réteg errefelé gyakorlatilag telített, ugyanakkor a Dunántúlon foltokban már a kritikusnak mondható határt, a 40%-ot sem éri el a növények számára hasznosítható nedvességtartalom.

Forrás: MTI/Varga György

Szántóföldi növényeink közül az őszi árpa, búza és a repce aratása is javában zajlik. A betakarításra száraz és meleg időjárás lenne az ideális, mert a főleg keleten sokfelé sáros talaj nem teszi lehetővé a kombájnok munkáját és a szemnedvesség sem ideális. A kapás növények a csapadék és a meleg idő hatására rengeteget fejlődtek az elmúlt néhány hétben, sokat egységesedtek is az állományok. A napraforgó egyre többfelé virágzik, a kukorica pedig már embermagasságú a jó vízellátottságú területeken, és a címerhányás fenológiai fázisában van. A Dunántúlon, főleg a Kisalföldön és Baranyában azonban csapadékra lenne szükségük. A gyümölcsök közül érik a kajszi, a kései meggy, a málna, a bogyós gyümölcsök és már a korai őszibarack is.

Az előttünk álló 6-8 nap során egy hidegfront átvonulására kell számítani, melynek érkezése szombaton este valószínű. Addig egyre melegszik az idő, pénteken és szombaton kánikula várható. A fronttal záporok, néhol heves zivatarok érkeznek, összességében területi átlagban 2-15 mm csapadékkal. A jelenlegi számítások szerint ismét északnyugaton lesz a kisebb mennyiség és keleten a több. A front után vasárnaptól száraz idő következik a jövő hét közepéig mindenképpen. A talajok vízkészlete összességében csökkenni fog ebben az időszakban. A front átvonulását megerősödő, átmenetileg viharossá fokozódó szél kíséri majd. A hőmérséklet csúcsértéke a szombati 30 fok fölötti értékekről közel 10 fokkal visszaesik, majd a hét közepére 25-30 fokig melegszik. A frontmentes napokon jobbára napos idő valószínű, melyhez erős UV sugárzás társul majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?